1. Deliveroo: aantal vegan bestellingen met 53% gestegen
Dat vegan food populair is, is onder andere te zien aan de stijging van het aantal vegan thuisbezorgde maaltijden. De populairste? In Amsterdam is dat de Pita Mi Gado van Vleesch Noch Visch, de Psychedelic Cauliflower van Mana Mana en hummus van Hummus House Nieuwmarkt. In Rotterdam de Courgette-Zoete Aardappelburger van Gys en de Dosa Masala van Bertmans Diner. In Den Haag de Lemony Buckwheat Pancakes van FOAM Catering en de Kapsalon Karma van De Vegetarische Snackbar. In Eindhoven is de basmatirijst met pompoen-linzencurry van IRIS het populairst. Kort na dit nieuws werd ook de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam bestelbaar via Deliveroo. Yum!
2. Onderzoek concludeert: vlees vervangen met paddenstoelen levert gezondheidsverbetering op
Soms hoor je van mensen dat ze na een maaltijd zonder vlees nog steeds honger hebben. Hier kan iets in zitten, eiwitten schijnen namelijk een verzadigd gevoel te geven. Een recent onderzoek aan de Universiteit van Minnesota toont echter aan dat het eten van paddenstoelen sneller tot een verzadigd gevoel leidt dan vlees. In de studie kreeg een deel van de proefpersonen vlees als ontbijt en een ander deel paddenstoelen. De mensen die met paddenstoelen ontbeten rapporteerden minder honger, meer verzadiging en waren minder geneigd om veel te eten dan de mensen die met vlees ontbeten. Het vervangen van vlees met paddenstoelen kan dus bijdragen aan een betere gewichtscontrole en betere algehele gezondheid.
3. Jamie Magazine ziet dat mensen steeds vaker zoeken naar vegan recepten
Het online magazine van Jamie Oliver bespeurt een trend richting vegan en deed daarom een vegan week met recepten en uitleg over plantaardige voeding. Awesome.
4. Een Zweedse varkensboer stopt met varkens houden, want ‘veganisme is de toekomst’
“Er is helemaal niets leuks aan het vetmesten en slachten van varkens. Je doet het omdat je denkt dat het moet, maar eigenlijk voel je je vreselijk.” Deze varkensboer hield varkens op kleine schaal, maar toch vond hij het zwaar dat hij de biggen van hun moeders moest scheiden en dat de dieren geslacht werden. Hij doet nu alleen nog maar aan akkerbouw en voelt zich daar veel beter bij. Hopelijk volgen meer veehouders dit mooie pad!
5. In de VS vertegenwoordigt plantaardige melk 10% van de melkmarkt
Terwijl de afzet van koemelk in de VS in 2016 met 5% is afgenomen, blijft de markt voor plantaardige melk maar groeien. In Europa is 4,2% van de melkmarkt plantaardig, in België is dat maar liefst 8%. Cijfers over de Nederlandse markt konden we nog niet vinden, maar aan de uitbreiding van het schap in de supermarkt te zien gaat het hier ook erg goed!
6. Nutrition Facts Nederlands is gelanceerd
De Amerikaanse stichting NutritionFacts.org inspireerde honderdduizenden mensen om 100% plantaardig/vegan te gaan eten. NutritionFacts is een initiatief van Michael Greger, een arts die ziektes liever voorkomt dan geneest. De arts bespreekt in korte video’s en blogs onderzoeken die zijn gedaan naar voeding en gezondheid. Op deze manier inspireert hij mensen om gezond te eten: zonder dierlijke producten, onbewerkt eten, veel groente en fruit. NutritionFacts heeft inmiddels meer dan 1400 video’s gemaakt en miljoenen views gegenereerd. Ook heeft Greger een boek geschreven ‘How not to die’, welke een New York Times bestseller is. Wij willen dat deze schat aan informatie toegankelijker is voor Nederlanders en Belgen en hebben daarom een Nederlandstalige site gelanceerd: NutritionFactsNederlands.nl.
7. Lidl België breidt vegetarisch en vegan aanbod aan na vragen van 1500 consumenten
Ken je dat, dat je blij bent met een vega product en dat het opeens niet meer verkrijgbaar is? Dat gebeurde bij de Lidl nadat een actieweek afliep waarin ze vega producten aanboden. Maar liefst 1500 vragen/klachten stroomden er binnen, waarna de Lidl besloot om het assortiment permanent uit te breiden met 15 vegetarische en 10 veganistische producten. Nu Lidl Nederland nog!
8. WHO waarschuwt voor antibiotica gebruik in veehouderij: 700.000 doden per jaar
Antibiotica is een wondermiddel tegen infectieziekten, maar doordat het zo enorm veel wordt gebruikt in de veehouderij, ontwikkelen zich ziektes die antibiotica-resistent zijn. Met onbehandelbare ziektes tot gevolg, wat leidt tot doden: jaarlijks 25.000 in Europa en 700.000 wereldwijd. In een recent onderzoek concludeerden wetenschappers dat voor de aanpak van dit probleem het essentieel is dat we minder vlees gaan eten.
9. NRC bericht over gigantische mestfraude
Geen ander Europees land heeft zo veel koeien, kippen en varkens als Nederland. We importeren het voer en exporteren het vlees. Het restproduct blijft achter: mest. In een reportage van NRC zie je hoe frauduleus de mest wordt ‘weggewerkt’ oftewel gedumpt met alle gevolgen voor mens en milieu van dien. En dat met medewerking van veel mensen en bedrijven. De voorgestelde oplossing van de mestmaffia? Minder regels! Ik weet een betere: minder vee, minder mest, minder fraude, meer natuur!
10. De kerstbox Willem & Drees was dit jaar volledig vegetarisch
Ieder jaar maakt Willem&Drees een speciale kerstbox waar alle ingrediënten in zitten voor een kerstdiner. Willem&Drees koos er dit jaar voor om een statement te maken door een volledig vegetarisch kerstmenu te maken. “We laten zien dat een vegetarisch kerstmenu minstens zo lekker kan zijn en dat je tegelijkertijd de impact op het milieu reduceert”.
11. Nederlandse politicoloog roept op om consumptie rood vlees te verbieden
Uit recent onderzoek blijkt dat Europa nog maar negen jaar broeikasgassen uit mag stoten, willen we het klimaat redden. Politicoloog Hein-Anton van der Heijden sluit zich aan bij een aantal anderen die oproepen tot een ‘oorlogseconomie tegen klimaatverandering’, waarbij kolencentrales, vliegvakanties en rood vlees worden verboden. Ik ben voor!
12. We hebben er weer een aantal vegan eetgelegenheden bij
In Leeuwarden opende Dr. Plant, in Zwolle een vegan supermarkt (De Buurvrouw, Vegan Foodstore) en in Tilburg het restaurant De Groene Chef. In Gouda komt een vegan lunchroom en winkel: Your Foodprint. En de Vegan Junk Food Bar opent een 3e vestiging in Amsterdam! Ook Mooshka in Amsterdam zoekt een grotere locatie, omdat er meer klanten zijn dan ze momenteel aankunnen! En in Utrecht komt middenin het centrum het grootste vegan restaurant van Europa: SNCKBR. Gaat dus lekker zo!
13. CoffeeCompany breidt vegan assortiment uit
Naast vegan cheesecake is er nu ook ander vegan gebak, granola bars en verschillende plantaardige melkvarianten verkrijgbaar. Dank aan Viva las Vega’s die goed contact heeft met CoffeeCompany.
14. Europese academici waarschuwen dat Europeanen minder vlees moeten eten
Honderddertig academici keken twee jaar lang naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw. Ze kwamen tot de conclusie dat we ons eetpatroon moeten veranderen omwille om zowel obesitas aan te pakken als ondervoeding in andere werelddelen. Dat betekent concreet: veel minder vlees en calorieën eten. Gelukkig zijn er efficiëntere alternatieven zoals vleesvervangers en in de toekomst zeewier en kweekvlees.
15. Vleeskeurmeesters luiden de noodklok over Nederlandse slachthuizen
Dacht jij dat het wel snor zit in de Nederlandse slachthuizen? Think again! Zieke dieren met ontstekingen en afwijkingen worden gewoon geslacht, er zitten vaak poepresten op de karkassen en keurmeesters worden geïntimideerd (bedreigd en uitgescholden) als ze kritiek uiten op de gang van zaken. Dit wil je toch niet eten?!
16. Een kwart van de Nederlanders wil de komende jaren minder vlees eten voor een beter milieu
Uit een onderzoek van ING bleek dat veel Nederlanders hun vleesconsumptie de komende jaren willen minderen. Vooral voor het milieu. In de rest van Europa is gezondheid een belangrijke argument. In Duitsland speelt dierenwelzijn een grotere rol en worden ook zuivel en eieren in twijfel getrokken. Het is een begin, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering in Nederland.
17. Veel aandacht voor vega kerstdiner
Trouw trapte af met een artikel over VeggieWorld en een vegan kerstdiner: “Zonder beest is het pas echt feest”. Bij RTL Boulevard was Miljushka weer enthousiast over de vega keuken, juist ook met kerst. De NOS gaf tips hoe je een groen, duurzaam kerstfeest kan beleven en natuurlijk was een plantaardig kerstdiner hier onderdeel van. Vervolgens bleek uit een enquete van Willem & Drees dat 19% van de Nederlanders een vegetarisch kerstdiner wenselijk vindt. EenVandaag ging dat ‘factchecken’, maar verdraaide de stelling naar 19% van de Nederlanders eet vegetarisch met kerst. BNR kwam met het nieuws dat Albert Heijn en Jumbo veel vleesvervangers verkochten met kerst en dat veel mensen op hun site zochten naar vegetarische recepten. Uit een poll van Radar bleek dat 40% van meer dan 400 respondenten voor minder vlees was tijdens het kersdiner. RTL nieuws interviewde mensen die voor een vega(n) kerstdiner gingen. En in het tv-programma Kassa maakte Pierre Wind een te gek vega kerstdiner, waarbij hij ook de visburger van Vivera liet proeven (die viel goed in de smaak!).
18. Franse minister van milieu wil vleesvrije schoolmaaltijden om dierenleed te verminderen
Nadat in 2016 gruwelijke beelden naar buiten kwamen van Franse slachthuizen, sprak milieuminister Nicolas Hulot uit dat consumenten mede verantwoordelijk zijn voor de misstanden. Hij eet zelf nog maar één dag per week vlees en wil dat op alle Franse scholen ten minste één dag per week geen vlees geserveerd wordt. Een groot statement van een minister. Mogen wij er ook zo een?
19. Bite Back, NVV en Plenty Food lanceerden een educatieve postercampagne
Bite Back, de NVV (de Nederlandse Vereniging voor Veganisme) en Plenty Food zamelden 13.000 euro in voor een grote campagne om mensen de vegan kant op de sturen. De posters gingen over ethiek, maar ook het klimaat en de wereldvoedselverdeling. De posters waren te zien op treinstations, op een groot billboard langs de snelweg (onder de grote gele M) en paginagroot in het NRC. Zo bereikten ze honderdduizenden mensen met de positieve vegan message!
Wij lieten zelf met Even Geen Vlees trouwens ook een grote poster plaatsen op station Amsterdam Zuid WTC, waarbij we mensen een groene kerst wensten.
20. Internationale fondsbeheerders: binnen tien jaar is er een vleestax
Een studie van fondsbeheerders uit de veeteelt die samen 4000 miljard dollar beheren verwacht dat de veeteelt de kant van de tabaks- en alcoholsector uitgaat. Binnen tien jaar zal er een vleestax komen op vleesconsumptie, om zo de gevolgen op het vlak van klimaatverandering en de kosten op het vlak van gezondheidszorg te dragen. Ik zou zeggen: veehouder, stap op die vegatrein.
21. De McVegan is een groot succes
Eindelijk begint McDonalds in te zien dat de toekomst vegan is. In Finland was de McVegan zo’n succes dat de burger nu in het hele land permanent op het menu staat. McDonalds in de VS zag kansen en lanceerde deze maand ook de McVegan. De fastfoodketen is er trots op de eerste van de grote fastfoodketens te zijn die zo’n vooruitstrevende stap zet. Dat mag best. De rest zal hopelijk ook gauw volgen, want #thefutureisvegan.
22. Veganisme gaat in 2018 een nog grotere rol spelen
Volgens food-trendwatcher Anneke Ammerlaan gaat veganisme in 2018 een nog grotere trend worden. De vlees, zuivel- en eierindustrie mogen dan tegenstribbelen en er volop geld tegenaan gooien, met reclames, rechtszaken en een stevige lobby. Maar wij hebben één ding dat zij niet hebben: de waarheid. Steeds meer mensen zien de werkelijkheid achter de megastallen, veetransporten en slachthuizen. Er is geen enkele twijfel over mogelijk dat deze op een dag niet meer zullen bestaan.
2017 was een goed jaar voor de vegan revolutie en we gaan in 2018 gewoon verder. Om te beginnen gaan wij voor een stop op vleesreclame. Had jij de petitie al getekend? Dat kan op Onsjeminder.nl.