Ben jij jaloers op de vegan hoofdsteden van de wereld? Moet jij de trein of auto pakken voor de lekkerste vegan opties en ben je dat onderhand wel zat? Wil je dat jouw gemeente een vegan baas wordt? Stroop dan je mouwen op en ga aan de slag met (een van) deze tips! 

1. Help lokale horeca op weg om hun gasten nog beter te bedienen – met vegan opties.

Natuur & Milieu deed recentelijk onderzoek naar de houding van Nederlanders tegenover vlees. Er werden 1051 mensen ondervraagd en 36% van deze mensen vond dat het aanbod aan vegetarische gerecht in de horeca te beperkt is. Je zou restaurants in jouw omgeving kunnen mailen over dit onderzoek en kunnen aanbieden om mee te denken over gevarieerde vegan gerechten op de menukaart, om zo hun gasten nog beter te bedienen. Want het is toch zonde als een derde van de klanten vindt dat de menukaart te wensen overlaat. 

2. Doe een Plant Power flyeractie.

Plant Power is een campagne van stichting Animal Rights: vrijwilligers gaan de straat op om mensen een brochure mee te geven over plantaardig eten. In de brochure staan praktische tips en feiten over de vee-industrie. Deze brochure is een goed middel om mensen op laagdrempelige en leuke wijze te informeren en inspireren. Er wordt gericht gekozen voor locaties om te flyeren, weet jij een mooie locatie bij jou in de buurt? Stuur ze dan een berichtje! 

3. Vraag bij jouw supermarkt om meer vegan opties.

Het verschilt per supermarkt, maar een supermarktmanager mag soms zelf besluiten om producten naar keuze op te nemen in het schap. Vraag naar de beste vegan vleesvervangers (bijvoorbeeld de krokante kipschnitzel van Vivera en de kipstuckjes van de Vegetarische Slager – twee absolute toppers die in iedere supermarkt thuishoren), vegan kaas van Wilmersburger, Mayolijn van Remia en koffiemelk van Oatly. Klant is koning en je wilt natuurlijk wel dat vega-curious mensen goed kennismaken met vegan food! 

4. Stel je verkiesbaar als gemeenteraadslid voor Partij voor de Dieren.

Volgend jaar (maart 2018) zijn de gemeenteraadsverkiezingen weer. Als gemeenteraadslid kan jij de stem zijn van de dieren en het milieu in jouw gemeente. Ook zou je een vega borrelhappenmotie in kunnen dienen en kunnen voorstellen om zelf het goede voorbeeld te geven als gemeente. Zoek een afdeling van Partij voor de Dieren op in jouw buurt en word actief in de politiek! 

5. Organiseer een vegan filmavond (in de lokale bioscoop). 

Je kan met vrienden of familie (of in een buurthuis) een filmavondje doen en daarbij bijvoorbeeld de prachtige speelfilm Okja laten zien of de indrukwekkende documentaire Cowspiracy (beiden te zien via Netflix). Je zou ook een lokale bioscoop kunnen vragen of ze het misschien tof zouden vinden om een avond de veelbesproken documentaire What the Health te draaien, dé documentaire die veel mensen doet overstappen naar een vegan eetpatroon! 

6. Begin zelf een vegan onderneming.

Zie jij een toekomst in loondienst niet voor je? Zie je een vegan toekomst wel voor je en ben je bereid daarvoor je handen uit de mouwen te steken? Dan kan je erover nadenken om je eigen vegan eettentje/ lunchtentje/ coffeeplace/ snoepwinkel/ kledingzaak/ foodtruck/ stroopwafelkraam/ snackbar/ watjijmaarwilt te beginnen. Informeer jezelf goed bij andere (vegan) ondernemers, schrijf een solide businessplan en ga die droom achterna!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.