Dit schrijft het Algemeen Dagblad in een artikel over de nieuwe groene plannen van de EU. Voedsel is een belangrijk thema in de Europese Green Deal, het plan van de EU om toe te werken naar een klimaatneutraal Europa.

In het onderdeel ‘Farm to Fork’ staat volgens het AD dat de EU burgers wil helpen om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Voor dit doel gaat de EU het subsidiebeleid herzien. Zo stopt de EU met geld geven aan vleescampagnes.

Ik ben ontzettend blij met deze doorbraak! In 2018 voerden we samen met Smaackmakers en ProVeg campagne voor Een Onsje Minder Vleesreclame Alstublieft. We verzamelden 20.000 handtekeningen en overhandigden de petitie in december 2018 aan een delegatie van de Tweede Kamer commissie van Landbouw, Natuur en Voedsel: op de foto van links naar rechts naast mij Laura Bromet (GroenLinks), Esther Ouwehand​ (Partij voor de Dieren​), Arne Weverling​ (VVD​), Corrie van Brenk​ (50PLUS) en William Moorlag​ (PvdA – Partij Van De Arbeid).

De Tweede Kamerleden reageerden positief. William Moorlag (PvdA) gaf aan kritisch te zijn over de subsidies ter promotie van vlees. “Daar moeten de liberalen het toch mee eens zijn.” aldus Moorlag tegen zijn VVD-collega Weverling. En nu heeft PvdA’s Frans Timmermans dat doorgevoerd in zijn plannen voor een duurzaam voedselsysteem in de EU. Hoera!

Wil je meer weten over promotiecampagnes voor vlees die werden gesteund door de EU? Lees dan dit blog waarin ik hier meer inzicht over geef, aan de hand van een kippenvlees-campagne waar de EU drie miljoen euro aan meebetaalde. Ook dit jaar wordt er door de EU weer subsidie verleend voor een kippenvlees-campagne. Lees dit artikel van de Volkskrant hierover.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.