De activisten van Meat the Victims bezetten op maandag 13 mei een varkensstal in Boxtel. Maar het lukte de veesector om vervolgens de media te kapen. Geheel in lijn met het motto van een bekende woordvoerder van de veesector: “Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je.”

Helaas krijgt Meat the Victims niet de kans om hun hele verhaal te vertellen. Bij deze de weerlegging van een aantal leugens in de media-aandacht naar aanleiding van Boxtel:

– Veehouders stellen op 14-05 bij Rutger Castricum’s programma De Hofbar dat de boze boeren zich ‘keurig netjes’ hadden gedragen bij het tegenprotest tegen Meat the Victims. Hoe dan? De activisten van Meat the Victims hadden 50.000 euro aan schade aan vier auto’s, waarvan er drie total loss zijn.

– Varkenshouder Willy roept op 15-05 bij Pauw in het programma dat biggetjes geen water mogen, met andere woorden: dat Meat the Victims zeer onverantwoord was geweest om de biggetjes water te geven. Dat is onwaar. Hoewel moedermelk beter is voor jonge dieren, kunnen biggen volgens dierenarts Tim van Sprang ook kleine hoeveelheden water drinken om de dorst te lessen. De Meat the Victims-activisten hebben dus goed gehandeld door dorstige biggetjes een beetje water te geven. Zoals ze zelf aangaven bij Pauw, knapten de biggetjes ervan op.

Je ziet overigens dat veehouders deze trend voortzetten: ze willen dierenactivisten de schuld geven van dierenleed. Zo werd door de veesector na 13 mei moord en brand geschreeuwd dat de varkens geruimd zouden moeten worden (dat is gelukkig niet gebeurd). En de Boxtelse varkensbaron overweegt nu een schadeclaim in te dienen omdat hij 12 uur zijn stal niet in kon door Meat the Victims. Hier blijft het niet bij: voorstanders van de veehouderij insinueren soms zelfs dat dierenactivisten verantwoordelijk zijn voor de vele tragische stalbranden. Op Twitter geeft de radicale groep ‘Farmers Defence Force’ dierenactivisten zelfs de schuld van kreupele koeien. Ik woon zelf vlakbij een melkveehouderij. Als de koeien de weg oversteken naar een ander weiland, zie je standaard een aantal koeien die kreupel lopen. Natte en vieze vloeren in stallen zijn hier een oorzaak van.

Sandra van de Werd van Red een Legkip schreef naar aanleiding van de ernstige en valse beschuldigingen een mooi stuk voor Joop.nl.

– Onder andere NU.nl en het Algemeen Dagblad melden op 22 mei dat veehouders dreigbrieven hadden ontvangen van vegan activisten. Wij schrikken ervan dat zelfs deze serieuze kranten aandacht besteedden aan een paar handgeschreven briefjes waar in feite geen dreiging vanuit ging (‘stel je voor dat je zelf als een koe behandeld werd’). Onze voorzitter Robin Schaper schreef een stuk over deze kwestie. Omroep Gelderland is overigens genuanceerder: zij schrijven over ‘dubieuze briefjes’ in plaats van ‘dreigbrieven’ en melden bovendien dat de politie het woord ‘dreigbrieven’ in dit geval niet in de mond neemt. Waar halen de andere media deze stevige beschuldigingen dan vandaan? Juist: de veesector.

– Het Algemeen Dagblad schrijft op 22 mei in een artikel over de zoektocht van justitie naar degenen die de vier auto’s van Meat the Victims beschadigden dat ‘Activisten beweren dat de schade niet op de daders is te verhalen omdat hun identiteit nog niet bekend is’. Maar Meat the Victims beweert dat niet zelf, dat is wat ze verteld werd door de politie die ter plekke was. Deze was van mening dat Meat the Victims ‘dan maar niet had moeten inbreken’. Dit terwijl een van de auto’s die total loss is van een van de activisten was die 500 meter van de stal vandaan stond (en dus niet binnen in de stal was geweest). De verzekering vergoedt de schade niet, omdat de auto’s geparkeerd stonden in een risicovol gebied. Maar wie had gedacht dat boze veehouders zoveel schade zouden veroorzaken en dus zo’n groot risico zouden vormen? Er is in ieder geval een inzamelingsactie om de schade te vergoeden, er is inmiddels 11.000 euro opgehaald.

– Telegraaf claimt op 27 mei dat er meer honden en katten mishandeld worden dan kippen, varkens en koeien. De auteur schrijft dat aan de hand van een rapport de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, terwijl deze helemaal niet gaat over bedrijfsmatig gehouden vee. Telegraaf rectificeert op mijn verzoek, maar blijft volhouden dat er meer huisdieren dan landbouwhuisdieren mishandeld worden in Nederland, op basis van de inspecties van de NVWA. Telegraaf stelt dat er bij slechts 200 van de 40.000 veehouderijen iets mis is. De NVWA zegt echter zelf over haar risicogerichte inspecties: “De naleefbeelden die deze risicogerichte inspecties en relatief kleine steekproeven opleveren zijn niet representatief voor de naleving in de hele sector. In 2017 zijn 779 van de 39.390 bedrijven bezocht, daarmee was de toezichtintensiteit 2,0%.” Bovendien weten we inmiddels allemaal dat de NVWA haar keuringsartsen ontmoedigt om misstanden te rapporteren. Naast het gebrek aan controle moeten we in het achterhoofd houden dat als je een hond of kat klemzet tussen stalen hekjes, zoals de standaard is met fokzeugen, dat het hele land je dan zou uitmaken voor dierenbeul. De Dierenbescherming zou dit soort praktijken nooit toelaten als het om honden of katten ging. Maar het trieste feit is dat de slechte behandeling van vee zelfs resulteert in een lager niveau van rechtsbescherming voor huisdieren. Een rechter oordeelde recent namelijk dat twee vrouwen die hun dieren ernstig verwaarloosden, nog steeds huisdieren mogen hebben, mede “vanwege de wijze waarop de samenleving met andersoortig dierenleed omgaat”. De Telegraaf blijft echter liegen dat er meer huisdieren dan kippen, varkens en koeien worden mishandeld. Hun artikel met de titel: ‘Dierenactivisten kiezen voor propaganda, niet voor feiten’ blijft staan en veel pro-veehouderij mensen delen het artikel.

– EenVandaag komt op 28-05 bij Karen Soeters van House of Animals langs, omdat zij aangifte doet tegen de Boxtelse varkensbaron Van Sleuwen. In de uitzending worden de beelden van Meat the Victims deels vertoond. Op de beelden zijn diverse overtredingen te zien zijn: dode en creperende biggen, geen afleidingsmateriaal, slechte hygiëne etc. Zie hier alle overtredingen die Karen Soeters heeft gevonden. Toch schrok ik van de partijdigheid van EenVandaag: zo kwam Meat the Victims niet aan het woord, terwijl de varkensbaron in het programma mocht claimen dat het “verschrikkelijk is wat Meat the Victims heeft aangericht in de stal”Van Sleuwen en ook de Producenten Organisatie Varkenshouders insinueren dat de Meat the Victims-activisten alles in scène hebben gezet. Op de beelden is echter aan de staat van ontbinding te zien dat de dode biggetjes er waarschijnlijk al een tijdje lagen. Duidelijk is ook dat Meat the Victims een biggetje (die de naam Jasmin had gekregen) had gered van kannibalisme. Meat the Victims wilde de geredde biggetjes nog meenemen om ze een kans te geven, maar dat mocht niet. Wat met de biggetjes is gebeurd, is onbekend. Shockerend vond ik vooral dat de interviewer van EenVandaag zei dat hij de manier waarop de beelden zijn verkregen ‘net zo ongemakkelijk’ vond als de beelden zelf. Dan vraag ik me af: als deze interviewer weet dat zijn buurman een hond aan het mishandelen is, zou hij dan niet ingrijpen, omdat hij het ‘ongemakkelijk’ zou vinden? Terwijl hij weet dat de politie hier niets aan doet? De NVWA en de overheid falen, dat wordt keer op keer duidelijk door speurwerk van dierenwelzijnsorganisaties en de media. De overheid faalt om hier iets aan te doen. Is het dan niet onze burgerplicht om de mishandelingen te stoppen? Nee, vindt de interviewer van EenVandaag, dat is ‘ongemakkelijk’.

– Op 6 juni schrijven onder andere het Algemeen Dagblad dat er geen varkens ziek zijn geworden na de actie van Meat the Victims, ondanks dat de activisten geen beschermende kleding droegen. Dat is een leugen: de activisten hadden namelijk ‘bio-security’ kleding aan die ze speciaal gekocht hadden bij een agrarische winkel. Alle activisten moesten bij de ingang van de stal hun schoenen ontsmetten in een badje, ter controle hebben ze dit allemaal gefilmd. Ook hadden de activisten uit voorzorg twee weken voor de actie geen contact gehad met andere varkens. NU.nl is iets genuanceerder, de Producenten Organisatie Varkenshouders legt aan de nieuwssite nader uit dat de activisten geen speciale schoenen droegen, terwijl dit een streng vereiste is (dan zijn ze opeens streng!), maar ook deze nieuwssite vermeldt niet dat alle activisten hun schoenen hadden ontsmet. Gelukkig laat NU.nl Meat the Victims toch kort aan het woord: “Hier wordt een verhaal gecreëerd om de aandacht af te leiden van het echte probleem.” Het misbruik en het slachten van de dieren gaat immers onverminderd door: elke minuut worden er in ons land 1200 dieren gedood in slachthuizen. Overigens waren een aantal activisten zelf wel ziek geworden na de actie. Een meisje moest die dag zelfs met een ambulance afgevoerd worden. Dit kwam vermoedelijk door de hoge ammoniakconcentratie en het gebrek aan ventilatie in de ruimte waar het meisje samen met een aantal anderen de zieke biggetjes bijstond.

Er zijn ook media die in de situatie Boxtel aanleiding zien om het grotere plaatje bespreekbaar te maken. Voor hen heb ik veel respect. Want de actie was niet zomaar lokaalvredebreuk en de varkensbaron is niet zomaar het slachtoffer. Meat the Victims wilde Nederland laten zien wat de gevolgen zijn als je dieren gebruikt als voedselproducerende machines. En dat is waar de aandacht naar uit zou moeten gaan. De bekende bioloog Frans de Waal schrijft bijvoorbeeld in Trouw dat stallen publiek domein zouden moeten zijn, zoals dierentuinen. En hij schrijft dat we de morele plicht hebben om te proberen het dier uit de voedselketens te halen met bijvoorbeeld kweekvlees. En dit verfrissende inzicht is precies waar de actie van Meat the Victims voor bedoeld was.

Sta jij ook achter Meat the Victims? Laat dan hier een steunbetuiging achter: evengeenvlees.nl/MeattheVictims

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.