Foto: Alfons Spoler

Gisteren liep ik mee met de mars voor de sluiting van de slachthuizen. Dat was echt een ontzettend fijne en hoopgevende ervaring.

Rode t-shirts

We begonnen op de Dam waar we verzamelden in onze rode t-shirts. Bite Back verkocht lekkere vegan broodjes en gebakjes, welke werden gesponsord door vegan producenten. De opbrengsten hiervan gingen naar Bite Back. Een aantal mensen waaronder ikzelf deelden flyers uit met daarop de slogans die we zouden roepen tijdens de mars. Ik wist al uit ervaring hoe goed het voelt om gewoon even hard te schreeuwen wat je wilt (slachthuizen dicht) en moedigde andere mensen aan om lekker hard mee te schreeuwen.

Slachthuizen dicht!

Om 14:30 uur begonnen we met lopen. Voorop ging een bus met daarin een geluidsinstallatie. Twee dames voerden de mars aan met slogans die wij aanvulden zoals:

Zij: ‘Voor de kippen!’ Wij: ‘Slachthuizen dicht!’ Zij: ‘Voor de kalfjes!’ Wij: ‘Slachthuizen dicht!’ enzovoort.

En zoals je hier kunt horen, deden zij en ook wij dat echt vanuit het diepste van onze zielen. Ik begrijp dan ook wel dat een jongen die ons voorbij zag lopen op Facebook zei dat hij er kippenvel van kreeg.

We liepen van de Dam naar het Rokin naar Muntplein naar Vijzelgracht naar Reguliersdwarsstraat naar Rembrandtplein en over de Prinsengracht naar de Vijzelgracht en weer terug naar de Dam. Op Rembrandtplein en ook bij terugkomst op de Dam deden we een zogenaamde ‘die in’. We gingen met z’n allen op de grond liggen, de dodenmars speelde en er kwamen geluiden van krijsende dieren uit de luidsprekers.

Belangstelling

Het voelde fantastisch om onderdeel te zijn van deze mars. Vooral het feit dat de voorbijgangers belangstellend keken en luisterden naar onze boodschap. Veel mensen filmden onze mars zelfs met hun telefoons en een aantal moedigde ons aan door een duim omhoog te steken of soms zelfs te klappen. Dit is voor mij een sterk teken dat er verandering in de lucht hangt. Mensen lezen ongetwijfeld wel eens vegan-gerelateerde nieuwsberichten en ze horen er waarschijnlijk ook steeds meer over. En als je dan opeens allemaal mensen in rode t-shirts op straat ziet lopen met beelden van de dieren, mensen die hard schreeuwen ‘sluit de slachthuizen voor een betere wereld’ en ondertussen het peaceteken maken, dan zet dat de toeschouwers echt wel aan het denken.

Hartverwarmend

Ik vroeg ook aan anderen hoe het dit jaar was ten opzichte van vorig jaar. De voorzitter van de Vereniging voor Veganisme zei op Facebook: ‘Ik vond het hartverwarmend. Veel applaus, en veel mensen die meescandeerden gezien, of anders hun solidariteit toonden. En echt onwijs veel mensen die gingen filmen of foto’s maken.’ Een vrijwilligster van Bite Back voegde daaraan toe dat veel mensen geïnteresseerd waren in flyers. Hoe tof is dat?!

En waar de media-aandacht bij de vorige editie vrijwel niet aanwezig was, schreven dit jaar AT5 en zelfs NU.nl over de mars.

De mars en vooral de belangstelling van omstanders heeft me zeker gesterkt in de overtuiging dat de toekomst vegan is. Ik kan dan ook iedereen aanraden om mee te doen aan dit soort vegan demonstraties.

Foto: Ed Heesbeen

Dus hou hoop en schreeuw het van de daken:

– Slachthuizen dicht, voor de kippen.

– Slachthuizen dicht, voor de kalfjes.

– Slachthuizen dicht, voor de varkens.

– Slachthuis dicht, voor de eenden.

– Slachthuizen dicht, voor een betere wereld.

– Slachthuizen dicht, voor een rechtvaardige wereld.

– Slachthuizen dicht, voor een vegan wereld.

Foto’s en filmpjes van de mars vind je hier.

Op 4 juli staat de volgende actie gepland bij het parlement, tijdens de barbecue die de vleesindustrie organiseert als afsluiting van het parlementaire jaar. Kom je ook?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.