De parlementaire barbecue: dit jaar is de veganburger er ook bij!

Het zal geen enkele Nederlandse burger ontgaan zijn -vegan of niet- dat onze overheid er een potje van maakt als het aankomt op de veehouderij. Onlangs oordeelde de rechter dat er zo’n 180 vergunningen voor megastallen illegaal zijn verleend, omdat ze het milieu ernstig aantasten. Ook weten we dat de NVWA faalt in het toezicht op dierenwelzijn. Keer op keer geven klokkenluiders aan dat misstanden worden genegeerd.

De Nederlandse burger wil dan ook echt minder vlees eten. Alleen lukt het niet. Supermarkten maken namelijk steeds meer reclame voor het product van deze schunnige business, omdat er -niet in de laatste plaats dankzij onze overheid- een overaanbod van is. De plantaardige vleesopvolgers krijgen ondertussen minder prominente plekken in de supermarkt.

Vind je het gek dat de gemiddelde burger die het megadruk heeft dan toch maar weer kiest voor die smerige kiloknallers, ondanks dat ze echt wel willen minderen?

De meerderheid van de Nederlandse kiezers -ja, zelfs een kleine meerderheid van de CDA en VVD achterban- wil een kleinere veestapel en een hogere prijs voor vlees waarin de milieuschade wordt meegenomen. Wat doet de politiek hiermee? Precies nul komma niks. Spreken van een kleinere veestapel, een reclameverbod en een hogere prijs is flink taboe in de politiek en op de ministeries. Terwijl de signalen vanuit de samenleving onmiskenbaar zijn. Ondanks of juist omdat de vraag naar vleesvervangers groeit als kool, willen pro-veehouderij politici de productnamen hiervan doodleuk verbieden (de schaterlachende man op de foto is bijvoorbeeld CDA’s grootste voorvechter voor de veestapel: Jaco Geurts. In 2012 stelde hij als eerste Kamervragen over de productnamen van De Vegetarische Slager, hij voorzag toen blijkbaar al hoe populair vleesvervangers/opvolgers zouden worden.)

Op 4 juli gaat de politiek weer gezellig barbecueën met de vleesindustrie, net zoals elk jaar. Minister Hugo de Jong van Volksgezondheid (!) noemt dit het ‘hoogtepunt van het parlementaire jaar’ en volgens Sybrand Buma is ‘iedereen’ erbij: Kamerleden, ‘sector’, journalisten – alsof de vleesindustrie de belangrijkste entiteit van Nederland is.

Nou, wij zijn er dit jaar dus ook bij, en niet om klakkeloos een hapje mee te eten, maar om de politiek en de vleesindustrie te laten zien dat de veganburger de toekomst heeft. De politiek en de vleesindustrie kunnen maar beter heel gauw inzetten op een vegan voedselvoorziening, omdat die leedvrij, klimaatvriendelijk, natuurminnend en gezonder is.

Dus neem een vrije dag op en get your ass over to Den Haag op 4 juli, dan gaan we van 11:30-14:00 in een Cube of Truth-achtige formatie het parlement ‘omsingelen’. We gaan netjes gekleed in brave-burger-stijl, misschien dat de politiek ons dan eindelijk eens een keer zíet – dwars door hun blinde verliefdheid op de destructieve veesector heen.

Aanmelden kan via deze link. (Hier vind je tevens meer informatie over de actie.)

Naar de Facebook-eventpagina.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.