Samen met de diëtisten achter het veelbesproken plantaardige Schijf for Life voedingsadvies lanceerden we een gratis app. Via een checklist kun je bijhouden in hoeverre je volgens de Schijf for Life eet.

De Schijf for Life app is gratis te downloaden in Google Play en de Apple App Store. 

De Schijf for Life app gaat de concurrentie aan met de Eetmeter app van het Voedingscentrum. De diëtisten willen met de app bijdragen aan de volksgezondheid. 

Bewust geen aandacht voor calorieën

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en men eet gemiddeld veel ongezond voedsel. Kleine porties en minder eten is een veelgehoord advies. De Eetmeter van het Voedingscentrum sluit hierop aan door te tonen hoeveel calorieën men eet.

De Schijf for Life app geeft bewust geen calorieën weer. In de app kunnen mensen aanvinken of ze voedsel uit de Schijf for Life eten en hoeveel ze daarvan eten. De initiatiefnemers verleggen in tegenstelling tot het Voedingscentrum de aandacht van calorieën naar de meest gezonde voedingsmiddelen en hoeveel men daarvan eet.

De Schijf for Life app raadt bijvoorbeeld tenminste 600 gram groente en fruit, 90 gram volkoren granen en 160 gram peulvruchten per dag aan. “Wij mensen hebben van nature een grote eetlust. Die hoeven we niet te onderdrukken: eet vooral grote porties als je daarvan houdt, maar dan wel van onbewerkte, gezonde plantaardige voeding. Deze hebben een lage caloriedichtheid en hoge voedingsstoffendichtheid, waardoor er niet zo snel sprake is van overconsumptie. Oftewel: je kunt prima grote porties eten en tegelijkertijd makkelijk een gezond gewicht bereiken of behouden.”, legt diëtist Lobke Faasen uit.

Faasen legde de basis voor de adviezen. “De Eetmeter-app van het Voedingscentrum legt veel focus op hoeveel calorieën je eet, en minder op of je gezonde voeding eet. In deze wereld vol overvloedig voedselaanbod kan je beter heel helder zijn over wat gezonde voeding is en aanraden om daar zoveel mogelijk van te eten. Dat zie je in onze Schijf for Life app. Wij dagen mensen uit om op een dag zoveel mogelijk producten uit de app te eten.”

Vraag naar plantaardig dieetadvies neemt toe

De reacties van andere diëtisten op de Schijf for Life zijn tot nu toe vrijwel alleen maar positief. “Sinds de coronacrisis zie ik een groeiende interesse in gezonde voeding en meer vraag naar plantaardig dieetadvies”, vertelt Diëtheek-franchisenemer Tessa Schippers. “Onlangs gaf de Diëtheek Academy daarom een speciale scholing voor diëtisten. Deze zullen we op aanvraag herhalen. De Schijf for Life vormt hiervoor een goede basis, zeker met de app als concrete invulling.”

Diëtist Yvon van de Wetering-Vreugdenhil van Westland Gezond geeft aan: “Wij zijn de laatste tijd meer bezig met het duurzame voedingspatroon. Het spreekt ons dus erg aan.” Diëtist Latisha Blankenstein van Voedingsadviesbureau de Winter vertelt dat er bij hun praktijk alleen maar voorstanders zijn. 

De Physicians Association for Nutrition Nederland (PAN NL) heeft inmiddels een eerste congres georganiseerd over de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding. De organisatie geeft aan dat het druk bezocht werd. Deelname aan het congres gold als accreditatie waarmee diëtisten en zorgprofessionals kunnen aantonen dat ze kennis hebben over een gezond plantaardig voedingspatroon. 

Diëtist Lobke Faasen lanceert in het najaar een speciale scholing voor diëtisten, artsen en andere zorgprofessionals die de voordelen van plantaardige voeding breed willen gaan inzetten. 

De Schijf for Life app is gratis te downloaden in Google Play en de Apple App Store. 

Op SchijfforLife.nl vindt u de onderbouwing van de adviezen en een hoge kwaliteit afbeelding van de Schijf for Life.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.