In mijn vorige video had ik het over het Voedingscentrum. Op hun website hebben ze een pagina waarop ze de volgende vraag beantwoorden: ”Is vegetarisch/veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?”. Afgelopen week ben ik verder ingegaan op het duurzame aspect, deze keer vertel ik je meer over de gezondheidsvoordelen.

Om het positief te starten, op de site van het Voedingscentrum wordt aandacht besteed aan de gezondheidsvoordelen van een plantaardig/vegetarisch eetpatroon. Alleen zegt het Voedingscentrum hierbij het volgende: ”Of een vegetarisch voedingspatroon gunstiger is voor je gezondheid dan een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen is niet onderzocht.” En dat is best gek, want dit is zeker wel onderzocht! Meerdere keren zelfs. In mijn video licht ik een aantal van deze studies verder toe en vertel ik wat meer over de conclusies.

Het Voedingscentrum heeft in 2019 van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een flinke subsidie ontvangen om voorlichting te geven over gezonde voeding. En dan zuigt het Voedingscentrum nog dit soort claims uit hun duim? Best gek niet waar? Waarom deelt het Voedingscentrum geen kloppende informatie over gezonde plantaardige voeding? Om dit gat op te vullen, ben ik zelf gestart om met een groep diëtisten een ‘Schijf for life’ te maken, een plantaardige variant van de welbekende Schijf van Vijf. Hiermee leer jij optimaal plantaardig te eten voor je gezondheid. Stay tuned, we lanceren hem binnenkort!

Wil jij mijn mailwisseling met het Voedingscentrum lezen? Dat kan! Je kunt het hier vinden.
Heb je naar aanleiding van deze video nog andere vragen over dit onderwerp? Laat ze dan achter in de reacties!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.