KERSTDINER VOOR 8 PERSONEN

Een kerstdiner met traditionele smaken, maar toch eigentijds: geplette aardappels met jus en geroosterde groenten naast een bladerdeeg kerstpakketje met vega gehakt en cranberry saus. Als voorafje een vrolijke bietensoep met witte bonen en als nagerecht een luxe choco-koffie kersttaart! Geheel plantaardig dus en beter voor jezelf, de dieren en het milieu. Loopt het water je al in de mond? Bekijk het kerstmenu hieronder!

Tip: maak de gehaktvulling, de jus, de cranberry saus en de taart een dag van tevoren om kookstress te voorkomen. 

VOORGERECHT: BIETENSOEP MET LIMABONEN

Ingrediënten:

  • 2 el. olijfolie
  • 2 grote ui3n
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl. sambal
  • 2 grote potten bieten (700 gram van Hak)
  • 2 liter groentebouillon
  • 4 blikken limabonen

Bereidingswijze (20 minuten):

Snij de ui en pers de knoflook uit. Verhit in een pan de olijfolie en bak de ui met de knoflook en de sambal. Voeg de bieten toe, laat even warm worden en voeg de bouillon toe. Laat een kwartiertje zacht koken. Serveer met de witte bonen in een apart kommetje. Lekker met stokbrood met olijfolie, peper en zout. 

HOOFDGERECHT: BLADERDEEG KERSTPAKKETJE MET VEGA GEHAKT

Ingrediënten:

  • 2 el. olijfolie
  • 4 middelgrote sjalotjes, versnipperd
  • 400 gram champignons, gesneden
  • 200 ml groentebouillon
  • twee handjes verse peterselie
  • 2 el. verse tijm
  • 4 sneetjes verkruimeld brood
  • zout en peper
  • pakje bladerdeeg van Koopmans
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • bakpapier

Bereidingswijze (30 minuten + 20 minuten in de oven): 

Verhit een hoge pan met de olijfolie en bak daarin de sjalotjes glazig. Voeg de champignons toe, bak vijf minuten tot de champignons beginnen te bruinen. Voeg de groentebouillon en de peterselie en tijm toe. Roer het brood erbij en breng lekker op smaak met zout en peper. 

Leg een blad bladerdeeg op een schone snijplank en schep in het midden hiervan wat vegetarisch gehakt en champignonvulling. Vouw het bladerdeeg om de vulling dicht. Druk rustig aan met een vork. Leg het bladerdeegpakketje op een bakplaat met bakpapier. Zet dit een half uur in de koelkast, zodat het stevig kan worden. Bak de pakketjes 20 minuten in een voorverwarmde over op 200 graden Celsius. 

HOOFDGERECHT: GEPLETTE AARDAPPELS

Ingrediënten:

  • 1 grote aardappel per persoon
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze (30 minuten koken + 20 minuten in de oven):

Stoom of kook de aardappels ongeveer een half uur (prik met een vork om te kijken of ze gaar zijn) in de schil. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en plet ze voorzichtig met een groot glas. Sprenkel er wat olijfolie en zout en peper over en zet de aardappels in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Draai ze na tien minuten om en bak ze nog eens tien minuten tot een kwartier zodat beide kanten lekker goudbruine en krokante randjes krijgen.

HOOFDGERECHT: GEROOSTERDE GROENTEN 

Ingrediënten:

  • 1 kilo wortels, geschild
  • 500 gram pastinaak, geschild
  • olijfolie
  • peper en zout
  • rozemarijn

Bereidingswijze (20 minuten + 30-40 minuten in de oven):

Halveer de wortels en pastinaak in de lengte en breedte en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, zout, peper en rozemarijn. Hussel het door elkaar zodat alles bedekt is. Rooster in de oven voor zo’n dertig minuten op 200 graden Celsius.

VOOR ERBIJ: JUS 

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • bosje verse tijm
  • 1 el. bruine suiker
  • 2 el. bloem
  • 1 tl. marmite
  • 1 el. tomatenpuree
  • 2 el. rode wijnazijn
  • 1 liter groentebouillon

Bereidingswijze (40 minuten):

Snij de uien, wortels en bleekselderij. Bak deze in een pan op middelhoog vuur in de olijfolie, samen met de laurier en tijm. Bak dit ongeveer een kwartier of tot de groenten goudbruin zijn. Voeg de suiker toe en bak nog vijf minuten of tot het geheel plakkerig en gekarameliseerd is. Roer de boem erbij, dan de Marmite, tomatenpuree en de azijn. Schenk de bouillon erbij, breng het aan de kook en laat het tien minuten sudderen of totdat de saus is ingedikt. Zeef het geheel, gebruik hierbij een lepel om de smaken er goed uit te persen. Serveer in een mooi jus kannetje. 

VOOR ERBIJ: CRANBERRYSAUS

Wat echt niet kan ontbreken is natuurlijk cranberrysaus! Als je geen zin of tijd hebt om deze zelf te maken, kan je natuurlijk ook gewoon cranberrysaus kopen in de winkel.

Ingrediënten:

  • 1 sinaasappel
  • 500 gram cranberry’s
  • 200 gram bruine suiker
  • 180 ml port
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneel stokje

Bereidingswijze (20 minuten):

Boen de sinaasappel schoon. Snij repen schil af en pers de sinaasappel uit. Doe alle ingrediënten samen met het sinaasappelsap en de sinaasappelschil in een steelpan, breng aan de kook en laat vijftien minuten zachtjes koken of tot de saus is ingedikt. Haal de schil, het kaneelstokje en de kruidnagels eruit. Serveer koud in een mooi schaaltje. 

DESSERT: LUXE CHOCO KERSTTAART 

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 350 gram suiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 300 ml water
  • 1 tl. vanille-extract
  • 1/4 tl. zout

Voor de vulling:

  • 2 koppen koffie
  • 2 bikken Fair Trade kokosmelk (volvet, niet light!) die minimaal zes uur in de koelkast hebben gestaan op het koudste plekje
  • 1 el. oploskoffie
  • robuuste koeken van LU
  • 100 gram pure chocolade

Voor de topping:

  • 1 blik Fair Trade kokosmelk (volvet, niet light!) die minimaal zes uur in de koelkast heeft gestaan op het koudste plekje
  • cacaopoeder
  • 1 reep Tony Chocolonely puur-cranberry-anijs

Overige benodigdheden:

  • cakeblik
  • puddingvorm of grote kom
  • vershoudfolie

Bereidingswijze (10 minuten voor cakemix + 30 minuten in de oven + 40 minuten om de taart te maken):

Maak eerst de cake. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Mix de droge ingrediënten door elkaar en roer dan de natte ingrediënten erdoor tot een glad beslag. Giet het beslag in een (rechthoekig) cakeblik en bak de cake in 30 minuten in de oven goudbruin. Laat de cake een uur afkoelen en snij vervolgens in plakken. 

Dip de plakken cake in een schaal met de twee koppen koffie. Bekleed een puddingvorm of een grote kom met vershoudfolie en bekleed deze met de in koffie gedrenkte cake. Houd drie a vier plakken cake over om de taart later mee af te dekken. Ze de vorm in de koelkast. Haal een blik kokosmelk uit de koelkast (niet schudden), open het blik en schep de hard geworden kokos in een kom. Klop dit samen met de oploskoffie middels een handmixer tot een dikke slagroom. Verkruimel vijf robuuste koeken door de kokosslagroom. Doe dit mengsel in de vorm bij de cake en zet weer terug in de koelkast. Smelt de pure chocola voorzichtig au bain marie of in de magnetron. Pak weer een blik kokosmelk, klop het op met de handmixer en roer de gesmolten chocola erdoor. Doe dit mengsel weer in de vorm en dek het geheel af met de overgebleven in koffie gedrenkte cake. Leg folie over de cake, en ze het in de koelkast met een plat bord erop, eventueel verzwaard met een blik bonen. Laat de taart minimaal zes uur rusten in de koelkast. 

Haal de folie van de bovenkant en stort de taart op een plat bord. Klop het derde blik kokosmelk op en bestrijk de taart geheel met de room. Bestrooi met cacao poeder zodat de taart er strak uitziet. Rasp de Tony Chocolonely-chocolade en bestrooi de taart hiermee. Voor de versiering kan je vier sterren uit bakpapier knippen en deze op de kokosroom plakken voordat je de cacaopoeder eroverheen strooit. Haal de bakpapieren sterren er voorzichtig af als alle toppings erop zitten. Lekker met een kopje soja chocolademelk met plantaardige slagroom!

Schrijf een bericht