Hoewel Kerst er dit jaar toch wat anders uitziet voor velen, kun je deze dagen nog steeds gebruiken om de keuken in te gaan en te genieten van heerlijke plantaardige gerechten.

In deze blog vind je een vegan kerstmenu: feestelijke recepten om mee aan de slag te gaan deze feestdagen. De meeste gerechten zijn goed te bewaren, dus als je nog wat overhoudt, dan kun je nog een paar dagen van de heerlijke restjes genieten. Er komen ook wat ingrediënten in meerdere recepten terug, zo kun je slim combineren met inkopen. Dat scheelt weggooien, wel zo duurzaam. 

Klik op de foto voor het recept!

Dip it!

Hummus van Well and Full.

Een lekker hapje om mee te dippen is deze feestelijke oranje hummus van Well and Full. Deze mag zeker niet ontbreken op je vegan kerstmenu.

Let op: bewaar het vocht van de kikkererwten voor het toetje!

En de granaatappelpitjes kunnen ook weer worden gebruikt in de winterse salade, zo maak je hem helemaal op.

Wil je een andere kleur hummus, dan kun je wat gekookte bietjes toevoegen in plaats van wortels, zo krijg je een mooie roze hummus. Die bietjes passen overigens ook prima in je winterse salade. 😉

De ster van de avond

Portobello Wellington van Bosh.
  • Ben je op zoek naar een mooi centerpiece op tafel, ga dan zeker aan de slag met deze Portobello Wellington van Bosh. Tried & tested en hij was heerlijk! Bekijk in dit filmpje hoe je de Wellington maakt. Hiermee maak je zelfs vleesliefhebbers erg gelukkig! 
Mushroom Loaf van Green Kitchen Stories.
  • Een ander heerlijk hoofdgerecht, ook perfect voor op je vegan kerstmenu of bij een kerstbrunch, is dit brood van paddenstoelen, rijst en hazelnoten van Green Kitchen Stories. 

Bijgerechten

Aardappels op twee manieren

Hasselback aardappels van AH.
  • Aardappels zijn natuurlijk onmisbaar bij de vegan kerstmaaltijd. En deze zijn altijd een succes: hasselback aardappelen. Maak zelf een vegan kruidenboter, of gebruik de plantaardige versie die ook bij de AH te koop is. 
Crispy aardappels van Errens Kitchen.
  • Deze crispy aardappels zijn ook echt een tip; door ze eerst te koken en daarna te bakken, wordt de buitenkant heerlijk krokant en blijft de binnenkant zacht, jummie! Hier kun je een filmpje bekijken om te zien hoe je ze maakt.

Wintersalade

Wintersalade van Green Kitchen Stories.

Maak een prachtig kleurig winters bijgerecht met deze salade vol seizoensproducten zoals boerenkool, walnoten, spruitjes en kakifruit. Hiermee wordt het vegan kerstdiner echt een feest!

Psst – Een pro-tip om de gierst niet te veel te laten plakken: rooster deze voor het koken eerst een paar minuten. Daar wordt de gierst iets nootachtiger van, en is zo na het koken ook beter los te krijgen. Je zou deze salade ook prima kunnen maken met de graansoort freekeh, wilde rijst of volkoren couscous.

Toetjes

Chocolade mousse van Call Me Cupcake.
  • Een toetje om je vingers bij af te likken: deze chocolademousse. Hierbij kun je mooi de aquafaba gebruiken die je hebt bewaard van de feestelijke oranje (of roze) hummus. 
Chocoladetruffels van Culy.
  • Heb je na al dat gekokkerel geen zin meer om een uitgebreid nagerecht te maken? Serveer dan deze chocoladetruffels bij de koffie! Ze bestaan maar uit 3 ingrediënten, easy peasy dus! 🙂 

Bekijk hier nog wat meer inspiratie 


Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.