Afgelopen week vertelde ik in mijn wekelijkse video al over de Britse botbreukstudie. Hieruit zou blijken dat vegan vrouwen meer kans maken op een botbreuk. Ik vertelde je iets meer over het onderzoek en stelde je gerust. Want je hoeft je absoluut geen zorgen te maken, ook veganisten kunnen hartstikke gezond zijn en hun best doen om de kans op botbreuken zoveel mogelijk te verkleinen. Heb je deze video gemist? Kijk hem dan vooral eventjes terug.

Want deze week praat ik verder over de botbreukstudie. Ik heb de studie nader bekeken, meer informatie gelezen en wat blijkt? Er klopt een boel niet! Over mijn bevindingen heb ik dan ook meerdere opiniestukken geschreven, een hiervan in samenwerking met diëtisten Wendy Walrabenstein en Lobke Faasen. Helaas zijn deze stukken tot nu toe nog niet geplaatst, maar wie weet komt dit nog! Voor nu vertel ik jou graag meer.

We hebben het al eerder gehad over de rol van BMI. Om je geheugen op te frissen, een laag BMI vergroot de kans op botbreuken. Iemand met een BMI van 20 heeft 2x zoveel kans op een botbreuk als iemand met een BMI van 25. In de studie zijn daarom mensen met ongeveer hetzelfde BMI met elkaar vergeleken. Alleen zijn deze categorieën veel te breed. Zo valt bijvoorbeeld iedereen onder een BMI van 18.5 in dezelfde categorie. En dat zijn best veel mensen! Ook is er niet goed gekeken naar de rol van calcium en vitamine D3.

Kortom, dit onderzoek is kort door de bocht. Ik ben van mening dat er nog meer en gedetailleerder onderzoek nodig is. Er is, nogmaals, geen reden om je zorgen te maken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je gezond en gevarieerd blijft eten.

Wil jij graag meer over dit onderwerp weten? Dan raad ik je aan om deze video te kijken waarin Dr. Avi in meer details vertelt over de botbreukstudie. Heb je nog vragen? Dan hoor ik dat graag!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.