Deze week was een hele goede week. Voor de vlees- en zuivellobby. De media sprong namelijk bovenop het nieuws dat vegan vrouwen meer kans maken op botbreuken. Hoe zit dit? Moet de vegan vrouw zich zorgen maken?

Het onderzoek waar de media deze week over berichtte is een grote studie uitgevoerd door Oxford University onder een grote groep mensen, waaronder bijna 2000 veganisten, voornamelijk vrouwen. Belangrijk om te weten, het gaat hierbij om een wat oudere studie. Al deze mensen zijn voor meerdere jaren gevolgd, namelijk van 1993 tot 2001. Ondertussen dus alweer 20-30 jaar geleden! Wel werd er naderhand nog een keer teruggeblikt om te kijken of er iets veranderd was in de levensstijl en gezondheid van de deelnemers. In de studie werd o.a. gelet op dieet en werd gekeken naar ziekenhuisopnames. Hieruit bleek dat vegan vrouwen een grotere kans maken op botbreuken.

Waar is dit op gebaseerd? Uit de studie blijkt dat vegans over het algemeen een lager BMI hebben. Ook maken ze de 30% meer kans op botbreuken. Veganisten hebben vooral een grote kans op heupfracturen. En dit kan weer wijzen op minder sterke botten. Is dit een reden om veel zuivel te gaan consumeren? Nou nee. Allereerst hebben veganisten vanwege hun lagere BMI ook minder kans op welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten. Hiernaast is het niet heel gek dat je sneller een bot breekt, als je minder lichaamsmassa hebt. Als je meer weegt, heb je namelijk een soort stootkussentje voor als je valt. Als je wat minder weegt, heb je dit stootkussentje niet.

Wat is de oplossing hiervoor? Zorgen dat je lekker beweegt! Door in beweging te blijven, bijvoorbeeld door lekker te wandelen, te fietsen of aan krachttraining te doen, werk je aan je spiermassa. Dit zorgt ervoor dat je een stootkussentje ontwikkeld. Hiernaast is het belangrijk om gevarieerd te eten. Veel groente, fruit, bonen, granen, zaden en pitten. Op deze manier kun je voldoende calcium, vitamine D en vitamine K2 binnenkrijgen, wat weer essentieel is voor gezonde botten.

Twijfel jij over je eetpatroon? Of weet je niet zeker of je wel voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt? Dan kan ik je aanraden om de app Daily Dozen te downloaden en op je telefoon te zetten. Met deze app krijg je dagelijks een overzicht van de minimale hoeveelheden die je die dag moet consumeren. Natuurlijk hoef je niet elke dag het maximale eruit te halen, maar de app geeft je wel een goede richtlijn en helpt je zo naar een gezond eetpatroon.

Tot slot, maak je niet druk om alle aanvallen op de vegan levensstijl. Dit hoort erbij. Je kunt, ook als vegan vrouw, echt al je voedingsstoffen halen uit plantaardig eten en super gezond zijn! 😀

Wil je meer over dit onderwerp te weten komen? Dan raad ik je aan om deze video van Mic the Vegan te kijken. Op zijn kanaal zijn ook allerlei andere informatieve video’s te vinden over tal van onderwerpen.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.