Opgeslokt

De dieren die we fokken voor vlees, zuivel en eieren eten veel granen : zo blijkt uit de graanbalans van de Europese Commissie dat meer dan 60% van de graanvoorraad in de Europese Unie op gaat aan veevoer (bron: AkkerWijzer). Dit terwijl uit cijfers van de Wereldvoedselorganisatie van de VN blijkt dat iedere dag meer dan 6000 kinderen sterven van de honger (bron: FAO).

Lees ook: “Hoe lossen we honger in de wereld op?

Soja

Uit onderzoek gedaan door het WNF bleek dat de gemiddelde inwoner van Europa 61 kilo soja per jaar eet, 93% daarvan via vlees, melk en eieren (bron: WNF). Voor het maken van 1 kilo kip is bijvoorbeeld 1,5 kilo soja nodig. Een koe eet tot wel 5 kilo soja per dag (bron: The Daily Milk)!

Lees ook: “Beseft de vleeseter wel dat de Amazone wordt platgebrand voor hem?

Nooit meer honger

We zijn nu met 7 miljard mensen op aarde en elk jaar worden er tientallen miljarden landbouwhuisdieren gefokt, gevoed en geslacht. Deze dieren moeten ontzettend veel eten en we krijgen er weinig voedsel voor terug.

Want een koe zet slechts 4% van wat ze eet om in vlees, 25% in zuivel. Een varken zet slechts 10% van het voer om in vlees. Een kip zet 50% van wat ze eet om in vlees en 60% in eieren (bron: onderzoek The opportunity cost of animal based diets exceeds all food losses).

Dat betekent dat dierlijke producten dus gepaard gaan met grote verliezen, ofwel: voedselverspilling. Als we deze dieren niet meer zouden fokken, zou niemand in de wereld honger hoeven te lijden.

Lees ook: “Het verband tussen vlees eten en kindersterfte...”

Zoet water

Ook nemen vlees en zuivel volgens professor in water management Arjen Hoekstra 40% van Nederlands zoetwaterverbruik voor hun rekening (bron: One Single Planet). Voor 1 kilo biefstuk is wel 15.000 liter water nodig. Van het water dat nodig is voor de productie van 1 hamburger, kan je twee maanden douchen. Dit terwijl de VN waarschuwt voor de ernstige gevolgen van gebrek aan zoet water: mislukte oogsten, de afbraak van ecosystemen en gewelddadige conflicten over waterbronnen (nu.nl).

Lees ook: “Waarom juist nu plantaardig eten?

Voor biologische producten geldt hetzelfde bezwaar dat landbouwgrond inefficient wordt ingezet, namelijk voor de veehouderij in plaats van hongerbestrijding.

Write A Comment