Aantallen

Naast dat Nederlanders veel dierlijke producten consumeren, zijn we een groot exportland van zuivel, eieren en vlees (bron: Rijksoverheid). In Nederland worden er jaarlijks zo’n 650 miljoen dieren geslacht (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek). Dat komt dus neer op 1,8 miljoen dieren per dag, 1000 per minuut. En dit is exclusief vissen, die worden niet in aantallen, maar in kilo’s bijgehouden. Daar is ook erg veel leed omdat er voor vissen geen wettelijke dodingsmethode is, ze stikken langzaam, worden geplet in de netten of ze worden levend gevild.

Lees ook: “Jumbo maakt een gedurfde infomercial over relatie mens-dier.

Intelligentie en gevoel

Primatoloog Frans de Waal stelde onlangs dat dieren ondergewaardeerd worden en dat het de moeite van het onderzoeken waard is hoe intelligent verschillende diersoorten werkelijk zijn (bron: NRC). Zie hier bijvoorbeeld een top 10 van de slimste dieren (bron: WatchMojo). Spoiler: het varken staat er ook in. Dit zijn namelijk heel slimme beestjes met elk een eigen persoonlijkheid: het ene varkentje is heel nieuwsgierig en het andere is juist een beetje verlegen. Dit geldt ook voor kippen en koeien. Zelfs een vis kan geaaid worden en de bal terugbrengen (bron: YouTube)!

Uit recent onderzoek bleek dat er bij elke zalmkwekerij zalmen zijn die zwaar depressief worden door de omstandigheden waarin ze leven en daardoor het loodje leggen. Onderzoeker Marco Vindas: “Deze vissen hebben de grens bereikt van wat ze kunnen verdragen.” Bij de zalmen werd hetzelfde niveau van stresshormonen aangetroffen als bij depressieve mensen.

Lees ook: “Dit is waarom vleeseters niet geven om de dieren die ze eten.

Het kan anders

Zoals we al onder het kopje Gezondheid hierboven hebben geconstateerd is vlees, vis en dierlijke producten eten niet nodig. Een dieet zonder vlees en zelfs zonder dierlijke producten is gewoon helemaal prima voor je gezondheid. Als je gezond en gevarieerd eet en B12, D3 en Omega3 supplementeert kom je niets tekort en doe je je gezondheid juist een plezier.

De Duitse minister van Landbouw kwam dan ook tot de conclusie dat het bestaansrecht van de vleesindustrie is komen te vervallen, omdat er voldoende alternatieve voedingsmiddelen beschikbaar zijn. Het is zodoende niet nodig om dieren te doden voor consumptie (bron: TopAgrar). Daar zit wat in toch?

Let op: biologisch betekent vaak dat de dieren in betere omstandigheden leven, maar alsnog eindigen de dieren op jonge leeftijd in slachthuizen. Daarnaast blijven de mannetjesdieren een ‘bijproduct’ (afval eigenlijk) van zuivel en eieren en kunnen de jongen niet bij de moederdieren blijven.

Lees ook: “Respect voor vegan dierenactivisten.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.