Veganisme is het principe dat je geen dierlijke producten gebruikt, zolang dat praktisch haalbaar is. Stel dat je een medicijn nodig hebt waar een dierlijk ingrediënt in zit, dan is het logisch dat je er toch voor kiest om dat medicijn te gebruiken.
Lees ook: “Hoe word ik vegan?“
Veganisme uit zich in een eetpatroon zonder vlees, vis, zuivel, eieren, honing en alles wat van dieren komt. Ook vermijden veganisten leer, wol, zijde en zoveel mogelijk dingen waarbij dieren komen kijken. Ook producten waarvoor dierproeven worden gedaan, vermijden vegans zoveel mogelijk.
Lees ook: “100 redenen om te kiezen voor plantaardig eten.“
Dit kan helaas niet met alles: het schijnt zo te zijn dat er zelfs varken zit verwerkt in veilgheidshandschoenen, verf en treinremmen (bron: Follow the Money). Zo zie je maar hoe sterk onze samenleving steunt op het gebruik van dierlijke producten. Het is dus niet altijd een optie om dierlijke producten te vermijden.
Lees ook: “Wat ik eet op een dag: 100% plantaardig.”
Veganisme is een statement tegen het gebruik van dieren. Gelukkig zijn er voor heel veel dierlijke producten lekkere vervangers te vinden.
Wil je ervaren hoe het is om een maand meer plantaardig te eten? Doe dan mee met de VeggieChallenge.
Als je een vegan eetpatroon wilt volgen, let er dan op dat je B12 moet supplementeren. Daarnaast is het goed om ook D3 en Omega 3 te supplementeren. Kijk hier voor meer informatie over een gezond eetpatroon.
Wat is vegetarisme?
Vegetarisme is het principe dat je geen dieren eet.
Vegetarisme is (net zoals veganisme) een mooi statement voor de dieren en het milieu. Er zijn alleen een paar dingen om rekening mee te houden:
– Bij de productie van kaas komt bijvoorbeeld meer CO2 vrij dan bij de productie van varkensvlees en kip (bron: Milieu Centraal).
– Zuiveldieren en leghennen hebben een erg zwaar leven, omdat de vrouwelijke dieren dag in, dag uit zware topsport verrichten met de productie van melk en eieren (bron: Zembla). Daarnaast zijn kalfjes, bokjes en haantjes bijproducten die als afval worden beschouwd (bron: Tweede Kamer).
– Het niet eten van vlees is een winst voor je gezondheid, maar vlees vervangen met veel eieren of kaas is niet de meest gezonde keuze aangezien die producten veel cholesterol en verzadigd vet bevatten (bron: Voedingscentrum).
Bij een vegetarisch eetpatroon is het ook goed om (uit voorzorg) B12, maar ook D3 en Omega 3 te supplementeren.