In deze crisis zie ik het als mijn taak om mensen te irriteren met de waarheid. Zoals ik eigenlijk altijd al doe. 😉 Daarom schreef ik een artikel voor OneWorld.nl over de corona pandemie en de gevolgen hiervan.
Naar aanleiding van het artikel ontving ik een aantal vragen en die beantwoord ik graag in deze video!

Zo kreeg ik de reactie dat mensen vaak uitgelachen worden als ze met dit soort artikelen komen en hoe ze hier het best mee om kunnen gaan. Mijn advies: laat ze de feiten zien. Het is bekend dat dit soort virussen ontstaan door (wilde) dieren. Elk dier is een reservoir voor ziektes. En wat is nou een sterk argument? Door dieren te eten, hebben wij als mensen intensief contact met dieren en zijn we zo extra vatbaar voor dit soort infectieziektes.

Bestaat er een verschil tussen wilde dieren zoals vleermuizen en de veestapel hier in Nederland? Natuurlijk zitten hier wel wat verschillen tussen. Dieren als vleermuizen dragen van nature veel virussen met zich mee. Dit betekent alleen niet dat vee geen gevaarlijke virussen met zich meedragen, dat kan namelijk wel! Er is meer controle op virussen bij vee, maar de beste oplossing is natuurlijk gewoon een vega alternatief zoals vega kipstuckjes.

Ook kreeg ik de vraag of er überhaupt wel virussen zijn geweest die geen dierlijke oorsprong hebben. En ja, die zijn er zeker. Twee derde van de infectieziekten bij mensen komt uit dieren, de rest daarvan komt uit een andere bron. Bacteriën en virussen zijn onderdeel van onze natuur en komen hier dan ook veel in voor. Dieren zijn hier dus wel een grote bron van bacteriën en virussen. En hoe meer dieren we kweken, hoe meer dragers. Varkenspest kan zich niet hechten aan menselijke cellen, maar griepvirussen bijvoorbeeld weer wel!

Tot slot, hoe zit het met huisdieren? Daar moet je inderdaad mee oppassen. Huisdieren kunnen virussen met zich mee dragen. Toch denk ik dat huisdieren niet zo snel zullen zorgen voor een nieuwe pandemie. Ze hebben minder contact met andere soorten dieren, staan niet dicht op elkaar (zoals in de vee industrie) en komen zo automatisch ook minder in aanraking met virussen.

Wil je naar aanleiding van deze video mijn artikel lezen? Je vindt hem hier. En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar jouw mening en of jij nog vragen hebt. Ik hoor het graag in de comments!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.