De op een na grootste kostenpost van de overheid is de zorg: 80,4 miljard euro kost het de belastingbetaler. Tweederde deel gaat op aan medische zorg en eenderde aan de langdurige zorg en verpleging. Je zou denken dat de overheid er alles aan doet om deze kosten terug te dringen. En dan niet door te bezuinigen, maar door te werken aan preventie van welvaartsziekten bijvoorbeeld. 

Elke dag sterven er zo’n honderd mensen door hart- en vaatziekten. Ok, het zijn niet de sterftegevallen die zo op de kosten drukken, maar het is niet erg fijn dat er zoveel vaders, moeders, broers, zussen of kinderen (van oudere mensen) plotseling uit het leven gerukt worden, terwijl het misschien nog niet had gehoeven. Waar overigens wel heel veel zorg voor nodig is, dat zijn de 1000 mensen die elke dag in het ziekenhuis opgenomen worden met hart- en vaatziekten. Kan dit cijfer niet omlaag? 

Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende in 2014 samen met een groep internationale onderzoekers wat er zou gebeuren als inwoners van Europa de helft minder vlees, zuivel en eieren zouden eten. Geen verrassende conclusie: dat was veel beter voor het milieu. Maar een bijkomende conclusie was dat het aantal hartpatienten fors zou dalen!

Op de website van de Hartstichting staat dat je het risico op hart- en vaatziekten kan verkleinen door onder andere gezond te eten: “Minder vlees en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers geven een lager risico op hart- en vaatziekten.”  Ik ben overigens al blij dat dit op hun website staat, want een tijdje geleden werd er op hun site niet of amper gerept over vlees. Dus dit is een vooruitgang. Toch moet je het echt opzoeken. Mensen worden niet geconfronteerd met gezonde voeding, integendeel: we worden om de oren geslagen met reclame voor vlees. Supermarkten, A-merken en fastfoodketens geven miljoenen euro’s uit aan reclamecampagnes die ons richting vlees sturen. 

Toen ik bij een presentatie was van het Voedingscentrum, werd er verteld dat er ook een verband is tussen veel vlees eten en longkanker. Ik denk echt dat niemand dit weet. Als je gezond wilt eten, moet je dus eerst gaan zoeken op internet. En vervolgens moet je op eigen houtje je gedrag gaan veranderen. Hierbij zal je veel in de verleiding komen door alle reclame, eetgelegenheden en geur van barbecues of bijvoorbeeld Hema rookworst die op je afgevuurd worden. En je omgeving zal ook niet direct meewerken. Het zou toch veel beter zijn als er wat tegenover al die vleesreclame stond? Zoals reclame voor plantaardig: fijne, aantrekkelijke bewustwordingscampagnes die het gedrag positief beinvloeden, zonder dat het betuttelend overkomt? Reclames waardoor iedere Nederlander meer plantaardig gaat eten. Campagnes waardoor iedereen weet dat je dat stukkie vlees op je bord beter kan vervangen met iets anders. 

Ik hoop echt dat het ministerie van Volksgezondheid ons Nederlanders beter gaat informeren over gezonde voeding. Het ministerie van Infrastructuur doet er immers ook alles aan om het aantal verkeersdoden terug te dringen en dat doen ze goed: wie is er niet bekend met de term BOB? En wie doet hier nou niet aan mee? De overheid zou dit succesmodel kunnen gebruiken om de Nederlander gezondere voedselkeuzes mee te geven. Dus naast BOB, BEP: Bewust en Plantaardig! Met bewustwordingscampagnes over vlees weet ik zeker dat de overheid duizenden levens kan redden, nog meer dan met campagnes voor veilig verkeer.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.