Foto: Ed Winters en Armanda Govers, foto gemaakt door Renee de Haan

Eind vorig jaar mocht ik Earthling Ed (Ed Winters) interviewen en hij mij, voor het VEGAN magazine van de Vereniging voor Veganisme. Ed heeft op Instagram inmiddels maar liefst 400.000 volgers. Dit begon allemaal vier jaar geleden toen hij de straat op ging om mensen vragen te stellen over waarom ze dieren eten. Erg bijzonder natuurlijk, en uit de reacties wordt duidelijk dat veel mensen nog nooit echt hebben nagedacht over de vragen van Ed.

Geïnspireerd

Ik ben erg blij dat ik Ed ontmoet heb. Hij is ontzettend aardig en bescheiden. Ons interview ging over activisme. Ed werd vrijwel direct activist nadat hij vegan werd. Hij had een schokkende documentaire gezien en wilde daarna geen dieren meer eten. Daarna ging hij de straat op om gesprekken aan te gaan met wildvreemden. De gesprekken filmde hij en zette hij op YouTube, waarna hij een groot gevolg kreeg en veel mensen inspireerde om vegan te worden en/of activist. Hij heeft mij ook geïnspireerd om de straat op te gaan om mensen te interviewen. Helaas ligt dat nu weer even stil vanwege de coronacrisis.

Wereld op je schouders

Voor mij was het een iets andere volgorde: ik werd al activist voordat ik vegan werd. Dit is overigens natuurlijk niet iets waar je als jong persoon van droomt. Het is gewoonweg zo dat je tegen een bepaalde misstand aanloopt en ziet dat de overheid of andere invloedrijke partij er niets aan doet. En dan besluit je zelf te proberen verandering te brengen.

In de afgelopen tien jaar is de norm sterk veranderd: veganisme krijgt veel aandacht en veel vleeseters voelen zich toch een tikje schuldig over het dierenleed en de milieu-impact. Maar waar zowel ik als Ed bang voor zijn, is dat de wereld te langzaam verandert. Met klimaatverandering wat als een zwaard boven ons hoofd hangt, hebben we erg weinig tijd om ons als mensheid te beteren. En in de tussentijd worden er nog steeds miljarden dieren mishandeld en gedood. Met andere woorden: soms lijkt het alsof we de wereld op onze schouders dragen.

Wees actief

Tegelijkertijd haal ik veel voldoening uit m’n activisme. Ik kan gewoon niet niks doen. Ook al voel ik me soms machteloos en niet gehoord: ik blijf de boodschap uitdragen. En er zijn altijd mensen die je horen en begrijpen, echt waar.

Een vraag in ons dubbelinterview was of elke veganist activist moet zijn. Zowel Ed als ik vinden van wel. Puur omdat je als veganist een eind wilt maken aan het dierenleed en je daar best over mag praten met anderen. Of ze inspireren om plantaardig te eten.

Op welke manier je het ook doet, doe iets. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan acties van Animal Save Nederland, Bite Back, Animal Rebellion of Animal Rights. Je kunt foto’s en filmpjes maken van acties en die delen op social media. Je kunt straatgesprekken aangaan en die filmen en delen op social media. Je kan vrijwilliger of medewerker worden bij een vegan startup of organisaties zoals ProVeg of de Vereniging voor Veganisme. Je kunt een blog of YouTube kanaal beginnen waarop je jouw standpunten uitlegt of schrijft over actueel nieuws, vegan producten, plantaardige recepten of iets anders gerelateerds. Of je kunt op Facebook reageren op relevante posts van nieuwssites en bedrijven met feitjes over dit onderwerp. Je kunt opiniestukken schrijven of ingezonden brieven als je ergens op wilt reageren, of een bepaalde discussie wilt opstarten. Je kunt een klacht indienen bij de redactie van een krant als je onjuiste berichtgeving ziet of bij de Reclame Code Commissie als je een misleidende reclame ziet. Je kunt lid worden van een politieke partij en daar aandacht vragen voor een duurzame, diervrije voedselvoorziening. Je kunt deelnemen aan een televisieprogramma (denk aan First Dates) en daar uitdragen dat je vegan bent en waarom. Ook al stuur je alleen elke maand één mailtje naar een groot bedrijf met de vraag of ze een product willen veganizen. Alles helpt!

Het hele interview

Wil je het hele interview lezen? Over een paar weken komt het blad ook online zodat het voor iedereen te lezen is. Hier kan je alvast de voorgaande edities lezen. Ook komen er vanaf eind april wat video’s online met tips van Ed en mij. Dus hou de Facebook of Instagram van de Vereniging voor Veganisme in de gaten!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.