Elk jaar vindt de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Maar je kan natuurlijk zelf ook het initiatief nemen om een weekje (of langer) zonder vlees te eten. Voor mij is dit al zo vanzelfsprekend dat ik geen vlees of andere dierlijke producten eet, dat ik soms vergeet dat het voor de meeste mensen totaal nieuw is. 

Daarom verplaats ik me even terug in mezelf tien jaar geleden, toen ik zelf begon met ‘even geen vlees’ eten. Bij deze drie tips, speciaal voor iedereen die meedoet aan de Week Zonder Vlees. 

1. Vervang zoveel mogelijk

Toen ik ‘even geen vlees’ at, liet ik eerst het vlees gewoon weg. Maar ja, best saai natuurlijk, aardappels met groente. Daarom ging ik op zoek naar de vervangers in de supermarkt. Albert Heijn had er toen een paar. Die at ik bijna elke dag. En ik vond ze heerlijk! 

De keuze is nu nog veel groter. Alle grote supermarkten hebben een uitgebreid aanbod aan vleesvervangers. Probeer ze gewoon allemaal uit om te kijken welke jij wel en welke jij niet lekker vindt. Want smaken verschillen, maar er is voor ieder wat wils. 

En nu je toch zo goed bezig bent: kijk ook eens naar de alternatieven voor andere dierlijke producten. Zo zijn er vervangers voor zuivel: sojamelk, havermelk van Oatly, notenmelk, sojayoghurt van Alpro, andere merken of Albert Heijn huismerk (mijn favoriet!). Vegan kaas van Violife is er ook. Probeer het lekker allemaal uit.

Ei kan je vervangen met tofu. Zie daarvoor bijvoorbeeld deze zeven eivrije recepten. Ook is er tegenwoordig vrijwel overal vegan mayonaise te koop. Heerlijk! 

Lees ook: “Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers

2. Maak het jezelf niet te moeilijk

Het is natuurlijk hartstikke leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Maar je hoeft tijdens de Week Zonder Vlees echt niet elke dag de sterren van de hemel te koken. Maak gewoon wat jij gewend bent en vervang je vlees door een vleesvervanger, bonen of hummus. Denk bijvoorbeeld aan pasta met vegagehakt, of aardappels met vegagehaktballen of een vegaschnitzel.

Je hoeft echt geen chef-kok te zijn om gewoon lekker vegan te eten. Vooral niet met al die goede vervangers die je kan kopen in de supermarkt. 

Zie ook deze handige website met allerlei vegan producten om het makkelijker te maken:

gewoonvegan.nl

Of deze website met ontzettend veel lekkere en makkelijker vegan recepten:

wateetjedanwel.nl

en zie natuurlijk onze eigen recepten.

3. Geniet er gewoon van

Je bent super goed bezig als jij probeert om minder of geen vlees/dierlijke producten te eten. Je doet iets goeds voor de dieren, voor onze planeet en voor je eigen lichaam. Dus geniet van elke maaltijd. En je mag best een keertje extra opscheppen, want het kan zomaar zijn dat je maag wat extra ruimte over heeft als je geen vlees meer eet.

En heb je na een vega(n) maaltijd nog trek? Eet dan een extra boterham met hummus of pindakaas (bijvoorbeeld met banaan en kaneel), of bijvoorbeeld een handje noten met wat dadels. Want je mag best wat meer eten als je geen dierlijke producten eet. Lekker toch!

Vegan broodbeleg

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.