Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers

NOS kopt dat de groei van de vleesvervangermarkt het 'einde van het vleestijdperk is', RTL Z schrijft dat vleesvervangers in toenemende mate scoren op smaak en vegan vleeschproducent Beyond Meat zag haar aandelen in één dag meer dan verdubbelen in waarde.

Dit alles maakt ook de vleeseter ongetwijfeld nieuwsgierig. Maar welke vleesvervangers zou ik de vleesliefhebber nou écht aanraden?

Lees meer

Succes: Kwalitaria mag vlees niet langer aanprijzen als 'duurzaam'

Kwalitaria maakt sinds twee jaar reclame met ‘Op weg naar 100% duurzaamheid’. Dit is in strijd met de Nederlandse Reclame Code, oordeelt de Reclame Code Commissie. De reclame is misleidend omdat Kwalitaria zich onvoldoende inzet om deze claim waar te kunnen maken.

Lees meer

Zo maak je gezond eten makkelijk

Het mooie van veganisme is dat het je eigenlijk dwingt om gezond te eten. Als je een kijkje neemt op de website van het Voedingscentrum zie je namelijk dat onbewerkt plantaardig voedsel zoals groenten, bonen en noten alle vitaminen bevatten die je nodig hebt. Met uitzondering van B12 en D3 welke je dan ook het beste kan supplementeren als je puur plantaardig eet.

Maar hoe maak je het makkelijk om al deze goodies elke dag te eten?

Lees meer

Persbericht: Albert Heijn verdubbelt aantal vleesreclames

Ondanks enthousiaste deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees, maakte Albert Heijn in 2018 twee keer zoveel reclame voor vlees als in het jaar daarvoor. Jumbo volgt Albert Heijn hierin op de voet. Lidl maakte in 2017 nog het meeste reclame voor vlees, maar is inmiddels ingehaald door Albert Heijn en Jumbo. Tegelijkertijd verminderde Albert Heijn het aantal reclames voor vleesvervangers met tweederde. Dit blijkt uit onderzoek van media-registratiebureau Adfact dat is uitgevoerd voor stichting Even Geen Vlees.

Lees meer

Doe eens normaal: Hoe maken we vegan de nieuwe norm?

Veel mensen vinden veganisme iets extreems. Het staat namelijk ver af van de huidige norm; een combinatie van plantaardige en dierlijke producten eten. Dat betekent dat veganisme wordt gezien als iets dat niet normaal is, waardoor er ook veel stigmatisering is (hokjesdenken) en de levensstijl meteen veroordeeld wordt. Veganisme moet de nieuwe norm worden. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar?

Lees meer

Misvattingen in de media over vegan food: zijn meningen belangrijker dan feiten?

Veel onderzoeksdata wordt tegenwoordig online gepubliceerd, zodat men zelf statistische analyses kan uitvoeren om eigen conclusies te trekken over de beschikbare data. Met al die open data zou je verwachten dat mediasites puur en alleen accurate gegevens weergeven in berichten over veganisme-gerelateerde onderwerpen. Maar niks is minder waar: de feiten zijn soms ver te zoeken in artikelen op gerenommeerde nieuwssites. Waar(om) gaat het mis?

Lees meer

Soja of vlees – wat is duurzamer?

Soja en soja-producten zoals tofu, tempé en vleesvervangers zoals vegaburgers zijn een belangrijk onderdeel van een plantaardig dieet volgens het Voedingscentrum, vanwege de hoeveelheid eiwitten, onverzadigde vetten en mineralen. Maar wanneer het woord soja valt komen er vaak veel mythes boven tafel. De meest prominente mythe is dat soja eten niet duurzaam is, omdat het leidt tot de kap van de Amazone en het dus milieuvriendelijker is om vlees te eten. Maar hoe zit het nou écht met de duurzaamheid van de soja die men eet? En hoe verhoudt vlees zich hiertoe?

Lees meer

Oproep aan jonge klimaatactivisten: met deze klimaatreddingsactie hoeven we niet te wachten op de politiek

In een interview met Volkskrant (‘Spijbelen voor het klimaat is ook onderwijs’, 2 februari) vertelt Stijn Warmenhoven (16) dat hij en alle andere jongeren over vijftig jaar nog op aarde rondlopen, in tegenstelling tot de beleidsmakers van vandaag de dag. Deze beleidsmakers lijken niet in te zien wat de jonge klimaatactivisten duidelijk willen maken: ons huis staat in brand.

Ik leef erg mee met de jongeren en maak me zorgen om de toekomst. Maar dan lees ik dat Stijn in een slagerij werkt. Hij zegt: “Wij verkopen alleen goed vlees.” Hier slaat de jonge klimaatactivist helaas de plank mis.

Lees meer

Als je in de spiegel kijkt, zie je precies hoeveel zuivel je nodig hebt

Canada heeft zuivel uit hun 'Schijf van Vijf' gehaald. Veel media schreven hierover en uit de verkoopcijfers blijkt dat steeds meer mensen afstappen van het witte goedje. Het Voedingscentrum schrok en stuurde gauw de volgende Tweet uit:

"De media besteden vandaag veel aandacht aan melk. Wij adviseren dagelijks melk en melkproducten te gebruiken. Zuivel levert eiwitten, calcium en de vitamines B2 en B12 en verkleint het risico op darmkanker."

Wij denken daar iets anders over...

Lees meer

1 kilo rundvlees kost 15.000 liter zoet water en dat is een groot probleem

Waterleidingbedrijf Vitens heeft op haar website vijf tips staan voor de Nederlandse burger om water te besparen, zoals de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. Hier stond ook de tip bij om minder vlees te eten, omdat door vleesproductie veel zoet water verloren gaat.

Toen kwam AgriFacts in opstand. Dit is een stichting die is opgericht door melkveehouders met zogenaamd als doel om de feiten over dierlijke producten recht te zetten.

Lees meer

Helaas Sylvia Witteman: ook bij het eten van vis is een schuldgevoel gepast

Vlees eten valt vanwege het milieu en het dierenleed steeds meer uit de gratie. ‘Maar ik eet nog wel vis’ hoor je mensen echter vaak zeggen, zonder een moment te denken aan deze dieren die toch echt geen groente zijn. Sylvia Witteman beschrijft in LINDA. waar het probleem zit: “Je kunt hoog of laag springen, maar de kans dat ik een rog, schol of zeebaars ooit een lief dier ga vinden, is erg klein. Vis kun je eten zonder schuldgevoel.”


Lees meer

De Telegraaf doet hypocriet over vlees

In een krantenbericht van 9 januari zette De Telegraaf het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weg als sjoemelaar, omdat het PBL het woord ‘landbouwgerelateerd’ was vergeten bij een stukje over de klimaatimpact van vlees.

Wat opvallend is, is dat De Telegraaf vandaag zelf in een krantenbericht een fundamentele nuancering ‘vergeet’. Zij kopte dat we allemaal op vleesrantsoen moeten, omdat in het Klimaatakkoord zogenaamd staat dat we nog maar twee dagen per week vlees mogen eten.

Lees meer

Persbericht: Stichting Even Geen Vlees waarschuwt voor feitenstrijd over dierlijke producten

Stichting Even Geen Vlees waarschuwt voor misleidende berichtgeving van stichting AgriFacts. Dit initiatief van veehouders en akkerbouwers is bedoeld om cijfers over de landbouw te 'factchecken'. Even Geen Vlees legt echter uit dat AgriFacts in een persbericht van 8 januari onterecht claimt dat het Planbureau voor de Leefomgeving de klimaatimpact van dierlijke producten naar beneden heeft bijgesteld.

Lees meer

De werkelijke klimaatimpact van vlees en dierlijke producten

In het huidige Klimaatakkoord van onze regering staat met geen woord beschreven dat de Nederlandse veestapel moet inkrimpen. Dat is een domme zet, omdat juist hiermee veel winst te behalen valt voor het klimaat. De overheid houdt zichzelf echter voor de gek door belangrijke aspecten los te koppelen van elkaar. De import van veevoer uit Brazilië en het omzetten van Nederlandse veengebieden in weiland voor de koeien, worden bijvoorbeeld niet toegerekend aan de veehouderij. Hierdoor lijkt het alsof de veehouderij niet zo'n grote klimaatimpact heeft.

Lees meer

Vegan topnieuwtjes om het jaar mee af te sluiten

Als je ziet hoeveel er in de media geschreven wordt over vlees versus vegan, dan denk je: vlees is dood, lang leve groente! (Ja dat is toevallig ook de titel van het geweldige boek van onze voorzitter Robin Schaper.) En steeds meer ontwikkelingen wijzen erop dat de toekomst daadwerkelijk plantaardig is. Hier lees je over een aantal van deze ontwikkelingen. Happy new year!!

Lees meer

6x dingen die mis zijn met het NOS filmpje over vlees

NOS deelde vlak voor de kerst een informatief filmpje over de (on)duurzaamheid van vlees. Sympathiek! Maar een aantal dingen hadden zorgvuldiger onderzocht kunnen worden. Bij deze wat nuances op de stellingen van NOS:

Lees meer

Doe mij maar een groen kerstdiner!

Het schijnt dat de meeste Nederlandse restaurants met kerst nog steeds hert serveren als hoofdgerecht van het kerstdiner. Ik weet nog dat ik in een restaurant met kerst voor het eerst aanschoof als vegetariër. Hoewel ik tot die tijd een ‘gewone vleeseter’ was die graag kipfilet, frikandellen en stoofvlees naar binnen schoof, was ik blij verrast door mijn nieuwe keuze. Ik voelde me verwend vergeleken bij de bordjes die ik om me heen zag.

Lees meer

Vlees heeft geen plek in onze toekomst

Een tijdje terug belde een radioprogramma me op over een petitie die wij met Even Geen Vlees aangeboden hebben aan de Tweede Kamer. Deze petitie is een oproep om vleesreclames te verbieden. De oproep wordt gesteund door meer dan 20.000 ondertekenaars en een lijst van prominenten. Uit de vragen die mij werden gesteld werd echter duidelijk dat veel mensen nog steeds niet echt begrijpen waarom vlees geen plek heeft in onze toekomst.

Lees meer

Succes: TImberland mag leren schoenen niet 'dierenleedvrij' noemen

Schoenenmerk Timberland schreef in een advertentie over haar schoenen: "Als je een paar leren Timberlands vasthoudt, weet je het zeker: hier is geen dierenleed aan vooraf gegaan." Ik diende een klacht in tegen deze claim. De Reclame Code Commissie oordeelt nu dat Timberlands claim inderdaad misleidend is. Voor leer worden immers dieren geslacht en Timberland heeft niet weerlegd dat daar ernstig dierenleed mee gemoeid kan gaan, stelt de Commissie.

Lees meer

Net wat we nodig hebben: nog meer reclame voor vlees

Onlangs rapporteerde Wakker Dier dat het aantal vleesreclames is toegenomen. Dit komt volgens de dierenwelzijnsorganisatie vermoedelijk door de opkomst van 1-ster Beter Leven vlees. Supermarkten willen natuurlijk graag aan de consument laten zien dat ze bezig zijn met dierenwelzijn. Met als paradoxaal gevolg dat de inspanningen van dierenwelzijnsorganisaties resulteren in meer dieren die naar het slachthuis moeten dan nodig is.

Lees meer

Albert Heijn zet vleesvervangers in een verdomhoekje

M'n vriend en ik gingen laatst kijken bij een nieuw verbouwde Albert Heijn in Krimpen aan den IJssel. We waren benieuwd naar het vegan assortiment. Toen we binnenkwamen zagen we mooie grote schappen groente en fruit. Mooi! We liepen echter verder zonder ook maar een vleesvervanger tegen te komen.

Lees meer

Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk

Als wij voortdurend worden doordrongen van de reclameboodschap dat een maaltijd niet compleet is zonder vlees of zuivel, dan kunnen we die stap richting ‘meer plantaardig en minder dierlijk’ wel vergeten. Daarom zou reclame voor vlees verboden moeten worden.

Lees meer

12x goed nieuws voor de vegan beweging

De vegan revolutie is in volle gang. Goed nieuws dus voor de dieren, het milieu en onszelf! Hier zie je een greep uit het nieuws van de afgelopen tijd.

Lees meer

Hoe word ik vegan?

Wil je graag vegan worden, maar weet je niet hoe? Met deze vier V's beland je zo in het awesome VeganVille!

Lees meer

Plantaardig eten is een eerste levensbehoefte!

Laatst las ik over een enquête die gehouden werd onder jongeren. Hieruit bleek dat jongeren vlees als eerste levensbehoefte zien. Dat is niet zo vreemd als je al die reclames voor vlees ziet. Tot 2015 werden deze zelfs deels betaald door de overheid, zoals de reclame 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip'.

Inmiddels weten we beter en is het tijd voor een nieuw geluid. Er zijn new kids on the block! Lees verder...

Lees meer

Ik investeer in Plantastic Health Hub! Dit is waarom

Kende je Tom van het YouTubekanaal VeganAnimal en Cilla van het blog SquatCilla al? Ze doen goed werk met het delen van kennis over gezonde voeding en de vegan lifestyle en openen nu een zaak in Rotterdam! Hier lees je waarom ik hierin investeer en hoe jij dat ook kan doen.

Lees meer

TV-programma 'Broodje Gezond' verkoopt Broodjes Aap

Op basis van gesprekken met een paar 'experts' en een piepkleine proef, concluderen de journalisten van Broodje Gezond dat elke dag een ei prima is zolang men een gezond cholesterolniveau heeft.

Hier lees je waarom dat een gevaarlijk advies is dat nergens op gebaseerd is.

Lees meer

Voedingsrichtlijn 'meer plantaardig, minder dierlijk' krijgt geen gehoor

In november 2015 kwamen de meest recente Richtlijnen Goede Voeding uit van de Gezondheidsraad. De raad gaf hierbij aan dat "de invloed van ongezonde voeding op de ziektelast in omvang vergelijkbaar is met die van roken". Voeding is dus nogal belangrijk voor je gezondheid.

Het belangrijkste advies van deze Richtlijnen? Méér plantaardig en mínder dierlijk voedsel. En daarnaast minder suikerhoudende dranken. Maar goed, we wisten allemaal allang dat cola en sinas slecht zijn voor de gezondheid. En de consumptie van frisdrank is dan ook flink gedaald. Maar dat we echt veel minder vlees, zouden moeten consumeren wordt door veel mensen weggewuifd.

Lees meer

10x mooie ontwikkelingen voor de vegan beweging

Er zijn echt ontzettende veel positieve zaken gaande in vega(n)land! In dit blog lees je tien belangrijke ontwikkelingen op een rij.

Lees meer

Reclames voor vlees versus vleesvervangers

Infographic: Michelle Wighman

Gemiddeld wordt 40% van het reclamebudget van Nederlandse supermarktketens ingezet voor reclames met vlees erin. Voor vleesvervangerswordt slechts 1,5% van de reclamebudgetten ingezet. Dit blijkt uit onderzoek dat voor ons is gedaan door media-registratiebureau Adfact in het kader van onze campagne 'Een onsje minder vleesreclame alstublieft'.

Lees meer

Waarom geven veganisten om consumptiedieren?

Toen ik negen jaar geleden voor het eerst 'even geen vlees' at, deed ik dat voor het milieu: voor de tropische bossen die gekapt worden voor veevoer en later ook voor het klimaat. Ik las in die tijd het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer. Toen pas werd ik me bewust van de grootste slachtoffers van ons eetpatroon.

Lees meer

Schuldgevoelvrij vlees is plantaardig

RTL Nieuws prijst kip aan als ‘schuldgevoel vrij’. Dat is best wel misleidend! Waarom? Dat lees je hier. 

Lees meer

De Nierstichting vs Unox: een ongelijke strijd

De Nierstichting wil de 1,7 miljoen Nederlanders die rondlopen met nierschade op weg helpen naar een gezonder eetpatroon. Unox helpt ons ondertussen sneller op weg naar onze 'eindbestemming'. Nierschade kan je leven namelijk aanzienlijk verkorten. Helaas is de boodschap van Unox veel sterker aanwezig dan de urgente oproep van de Nierstichting.

Lees meer

Wat ik eet op een dag: 100% plantaardig!

Een kijkje in wat ik eet op een doorsnee dag: 100% plantaardig, groenten, fruit, granen, hummus, pindakaas. Gezond genieten, daar hou ik van!!

Lees meer

Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!

Veel supermarktketens zetten januari en februari op initiatief van het Nationaal Actieplan Groente en Fruit in het teken van 'vers en gezond'. Dat is supergoed, want dit is een belangrijk deel van de voedselrichtlijn die sinds 2015 geldt: 'meer plantaardig, minder dierlijk'. De uitvoering van de tweede helft van deze richtlijn laat echter nog op zich wachten...

Lees meer

Dit is waarom vleeseters niet geven om de dieren die ze eten

Kreeften reageren hetzelfde als wij op pijn. Maar toch stelt NRC Checkt dat we op basis hiervan niet kunnen beoordelen of kreeften pijn voelen, omdat je er volgens hen 'nooit achter komt hoe kreeften pijn beleven'.... 

Ik was sprakeloos. Kon NRC Checkt deze stelling niet tenminste beoordelen als grotendeels waar? Hoe kon hun onderzoek leiden tot zo'n apathische conclusie? 

Lees meer

Oproep aan Lidl: neem vegan producten vast op in assortiment

Lidl is -bij mijn weten- dé supermarkt die vega(n) producten het meest actief promoot. Ok, ze promoten vlees ook enorm veel en dat is een slechte zaak, maar die vegan producten, yeah! Alleen is de vegan feestvreugde helaas vaak van korte duur... 

Lees meer

3x waarom we vleesreclames beter kunnen verbieden

De Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving en zelfs de Verenigde Naties zeggen dat we minder vlees moeten eten voor de gezondheid en het milieu. Ook ons vorige kabinet sprak tijdens de Voedseltop begin 2017 de ambitie uit om de Nederlandse voedselvoorziening de duurzaamste en gezondste te maken in de wereld. Maar hoe wordt dit in de praktijk gebracht? 

Lees meer

Succes: Aldi mag scharrelkip niet 'verantwoord' noemen

Veel vegan minded mensen werden een beetje chagrijnig van de 'verantwoord en voordelig' reclamecampagne van Aldi. Boven het vlees prijkte namelijk een groene V met blaadjes, wat lijkt op het vegan keurmerk. Ik diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie, waarbij ik ook pleitte dat scharrelkip niet 'verantwoord' te noemen is.  

Lees meer

22x goed nieuws voor de vegan beweging

Fijn nieuws om 2017 mee af te sluiten en 2018 mee in te gaan! 

Lees meer

Jumbo maakt gedurfde infomercial over relatie mens-dier

'Ren dieren, ren', moet Jumbo gedacht hebben bij het maken van de nieuwste commercial die deze feestmaand op tv te zien was.

Lees meer

Succes: Koopeenkoe mag vlees niet 'duurzaam' noemen

Koopeenkoe neemt een loopje met de waarheid door hun vlees als 'duurzaam' aan te prijzen. De Reclame Code Commissie was het met ons eens en heeft geoordeeld dat het bedrijf op oneerlijke wijze reclame maakt door haar vlees duurzaam te noemen.

Lees meer

Alliantie van duurzame denkers start petitie voor stop op vleesreclame

AMSTERDAM, 12 december 2017 - Een alliantie van duurzame denkers lanceert vandaag een petitie voor een stop op vleesreclame. Vleesconsumptie staat de laatste jaren sterk ter discussie, gegeven de impact op klimaat, milieu, biodiversiteit en volksgezondheid, maar effectieve beleidsmaatregelen die vleesconsumptie beperken, blijven uit. Omdat reclame invloed heeft op ons consumptiepatroon roept de alliantie, onder de naam ‘Onsje minder vleesreclame alstublieft’ consumenten op om de petitie te ondertekenen. De alliantie ziet teven kansen voor het behalen van klimaatdoelen en het preventieakkoord van het nieuwe kabinet.

Lees meer

Zo makkelijk en leuk is vegan gourmetten

Vroegah, toen ik nog in Sinterklaas geloofde enzo was het bij ons standaard gourmetten met de feestdagen. Dat vond ik zo fantastisch. Al die verschillende bakjes en bordjes op tafel en dan telkens je gourmetpannetje vullen, wachten, beetje de chef kok uithangen, combi's maken en smullen maar. Alleen toen deden we dan met vlees, maar, we hebben onze levens gebeterd. Tijd voor gourmetten op z'n vegans dus! Wat zet je op tafel? 

Lees meer

Oproep aan Milieudefensie: stop met zuivel 'duurzaam' noemen

Vandaag kreeg ik een persbericht van de Jumbo toegestuurd: "Jumbo eerste supermarkt met alleen maar duurzame melk". Het ging hier niet om plantaardige melk, maar om koemelk. Melk van een dier dat evenveel broeikasgassen uitstoot als een benzineauto. Terwijl klimaatverandering het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengt.

Lees meer

Respect voor vegan dierenactivisten

Is er iets veranderd in hoe wij naar dierenactivisten kijken? Ik denk van wel! 

Lees meer

NutritionFacts komt naar Nederland, help je mee?

De Amerikaanse stichting NutritionFacts.org inspireerde honderdduizenden mensen om 100% plantaardig/vegan te gaan eten. Nu komt het initiatief naar Nederland. Help je mee om dit mogelijk te maken? 

Lees meer

24x goed nieuws voor de vegan beweging

Er was weer veel, heel veel vegan nieuws. Echt, het is bijna niet bij te benen. Maar ik doe toch een poging voor je. Pak er een vegan snack bij en geniet van deze flinke dosis positiviteit! 

Lees meer

Koopeenkoe.nl liegt over 'duurzaam' vlees

Op m'n Facebook verscheen op 24 oktober 2017 een reclame van koopeenkoe.nl met de tekst: “Eet voortaan duurzaam vlees direct van de boer. Nu tijdelijk 10% introductiekorting.”

Ik diende maar gelijk een klacht in bij de Reclame Code Commissie, want het is nogal misleidend om rundvlees duurzaam te noemen. De aard van dit product is in feite zeer milieubelastend en van grote negatieve invloed op het klimaat.

Lees meer

In 2016 hebben we niet minder vlees gegeten, maar 2017 wordt een ander verhaal

Bijkbaar hebben 'we' in 2016 iets meer vlees gegeten dan in 2015. Maar fuck it, 2016 hebben we achter ons gelaten. En in 2017 was het elke maand raak! Dus de cijfers van volgend jaar gaan er waarschijnlijk heel anders uitzien. 

Lees meer

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'Top 10 vleesvervangers voor vleesliefhebbers' op Facebook en/of Twitter:

Tweet

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij houden ons bezig met de beeldvorming rond vlees versus vegan. Er is meer transparantie nodig over de milieu- en gezondheidsnadelen van dierlijke producten, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, zodat mensen geïnspireerd en verleid worden om betere voedselkeuzes te maken.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Soja of vlees - wat is duurzamer?' op Facebook en/of Twitter:

Tweet
Tweet
Tweet

Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter:

Tweet