De Telegraaf doet hypocriet over vlees

In een krantenbericht van 9 januari zette De Telegraaf het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weg als sjoemelaar, omdat het PBL het woord ‘landbouwgerelateerd’ was vergeten bij een stukje over de klimaatimpact van vlees.

Wat opvallend is, is dat De Telegraaf vandaag zelf in een krantenbericht een fundamentele nuancering ‘vergeet’. Zij kopte dat we allemaal op vleesrantsoen moeten, omdat in het Klimaatakkoord zogenaamd staat dat we nog maar twee dagen per week vlees mogen eten.

Lees meer

Persbericht: Stichting Even Geen Vlees waarschuwt voor feitenstrijd over dierlijke producten

Stichting Even Geen Vlees waarschuwt voor misleidende berichtgeving van stichting AgriFacts. Dit initiatief van veehouders en akkerbouwers is bedoeld om cijfers over de landbouw te 'factchecken'. Even Geen Vlees legt echter uit dat AgriFacts in een persbericht van 8 januari onterecht claimt dat het Planbureau voor de Leefomgeving de klimaatimpact van dierlijke producten naar beneden heeft bijgesteld.

Lees meer

De werkelijke klimaatimpact van vlees en dierlijke producten

In het huidige Klimaatakkoord van onze regering staat met geen woord beschreven dat de Nederlandse veestapel moet inkrimpen. Dat is een domme zet, omdat juist hiermee veel winst te behalen valt voor het klimaat. De overheid houdt zichzelf echter voor de gek door belangrijke aspecten los te koppelen van elkaar. De import van veevoer uit Brazilië en het omzetten van Nederlandse veengebieden in weiland voor de koeien, worden bijvoorbeeld niet toegerekend aan de veehouderij. Hierdoor lijkt het alsof de veehouderij niet zo'n grote klimaatimpact heeft.

Lees meer

Vegan topnieuwtjes om het jaar mee af te sluiten

Als je ziet hoeveel er in de media geschreven wordt over vlees versus vegan, dan denk je: vlees is dood, lang leve groente! (Ja dat is toevallig ook de titel van het geweldige boek van onze voorzitter Robin Schaper.) En steeds meer ontwikkelingen wijzen erop dat de toekomst daadwerkelijk plantaardig is. Hier lees je over een aantal van deze ontwikkelingen. Happy new year!!

Lees meer

6x dingen die mis zijn met het NOS filmpje over vlees

NOS deelde vlak voor de kerst een informatief filmpje over de (on)duurzaamheid van vlees. Sympathiek! Maar een aantal dingen hadden zorgvuldiger onderzocht kunnen worden. Bij deze wat nuances op de stellingen van NOS:

Lees meer

Doe mij maar een groen kerstdiner!

Het schijnt dat de meeste Nederlandse restaurants met kerst nog steeds hert serveren als hoofdgerecht van het kerstdiner. Ik weet nog dat ik in een restaurant met kerst voor het eerst aanschoof als vegetariër. Hoewel ik tot die tijd een ‘gewone vleeseter’ was die graag kipfilet, frikandellen en stoofvlees naar binnen schoof, was ik blij verrast door mijn nieuwe keuze. Ik voelde me verwend vergeleken bij de bordjes die ik om me heen zag.

Lees meer

Vlees heeft geen plek in onze toekomst

Een tijdje terug belde een radioprogramma me op over een petitie die wij met Even Geen Vlees aangeboden hebben aan de Tweede Kamer. Deze petitie is een oproep om vleesreclames te verbieden. De oproep wordt gesteund door meer dan 20.000 ondertekenaars en een lijst van prominenten. Uit de vragen die mij werden gesteld werd echter duidelijk dat veel mensen nog steeds niet echt begrijpen waarom vlees geen plek heeft in onze toekomst.

Lees meer

Succes: TImberland mag leren schoenen niet 'dierenleedvrij' noemen

Schoenenmerk Timberland schreef in een advertentie over haar schoenen: "Als je een paar leren Timberlands vasthoudt, weet je het zeker: hier is geen dierenleed aan vooraf gegaan." Ik diende een klacht in tegen deze claim. De Reclame Code Commissie oordeelt nu dat Timberlands claim inderdaad misleidend is. Voor leer worden immers dieren geslacht en Timberland heeft niet weerlegd dat daar ernstig dierenleed mee gemoeid kan gaan, stelt de Commissie.

Lees meer

Net wat we nodig hebben: nog meer reclame voor vlees

Onlangs rapporteerde Wakker Dier dat het aantal vleesreclames is toegenomen. Dit komt volgens de dierenwelzijnsorganisatie vermoedelijk door de opkomst van 1-ster Beter Leven vlees. Supermarkten willen natuurlijk graag aan de consument laten zien dat ze bezig zijn met dierenwelzijn. Met als paradoxaal gevolg dat de inspanningen van dierenwelzijnsorganisaties resulteren in meer dieren die naar het slachthuis moeten dan nodig is.

Lees meer

Albert Heijn zet vleesvervangers in een verdomhoekje

M'n vriend en ik gingen laatst kijken bij een nieuw verbouwde Albert Heijn in Krimpen aan den IJssel. We waren benieuwd naar het vegan assortiment. Toen we binnenkwamen zagen we mooie grote schappen groente en fruit. Mooi! We liepen echter verder zonder ook maar een vleesvervanger tegen te komen.

Lees meer

Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk

Als wij voortdurend worden doordrongen van de reclameboodschap dat een maaltijd niet compleet is zonder vlees of zuivel, dan kunnen we die stap richting ‘meer plantaardig en minder dierlijk’ wel vergeten. Daarom zou reclame voor vlees verboden moeten worden.

Lees meer

12x goed nieuws voor de vegan beweging

De vegan revolutie is in volle gang. Goed nieuws dus voor de dieren, het milieu en onszelf! Hier zie je een greep uit het nieuws van de afgelopen tijd.

Lees meer

Hoe word ik vegan?

Wil je graag vegan worden, maar weet je niet hoe? Met deze vier V's beland je zo in het awesome VeganVille!

Lees meer

Plantaardig eten is een eerste levensbehoefte!

Laatst las ik over een enquête die gehouden werd onder jongeren. Hieruit bleek dat jongeren vlees als eerste levensbehoefte zien. Dat is niet zo vreemd als je al die reclames voor vlees ziet. Tot 2015 werden deze zelfs deels betaald door de overheid, zoals de reclame 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip'.

Inmiddels weten we beter en is het tijd voor een nieuw geluid. Er zijn new kids on the block! Lees verder...

Lees meer

Ik investeer in Plantastic Health Hub! Dit is waarom

Kende je Tom van het YouTubekanaal VeganAnimal en Cilla van het blog SquatCilla al? Ze doen goed werk met het delen van kennis over gezonde voeding en de vegan lifestyle en openen nu een zaak in Rotterdam! Hier lees je waarom ik hierin investeer en hoe jij dat ook kan doen.

Lees meer

TV-programma 'Broodje Gezond' verkoopt Broodjes Aap

Op basis van gesprekken met een paar 'experts' en een piepkleine proef, concluderen de journalisten van Broodje Gezond dat elke dag een ei prima is zolang men een gezond cholesterolniveau heeft.

Hier lees je waarom dat een gevaarlijk advies is dat nergens op gebaseerd is.

Lees meer

Voedingsrichtlijn 'meer plantaardig, minder dierlijk' krijgt geen gehoor

In november 2015 kwamen de meest recente Richtlijnen Goede Voeding uit van de Gezondheidsraad. De raad gaf hierbij aan dat "de invloed van ongezonde voeding op de ziektelast in omvang vergelijkbaar is met die van roken". Voeding is dus nogal belangrijk voor je gezondheid.

Het belangrijkste advies van deze Richtlijnen? Méér plantaardig en mínder dierlijk voedsel. En daarnaast minder suikerhoudende dranken. Maar goed, we wisten allemaal allang dat cola en sinas slecht zijn voor de gezondheid. En de consumptie van frisdrank is dan ook flink gedaald. Maar dat we echt veel minder vlees, zouden moeten consumeren wordt door veel mensen weggewuifd.

Lees meer

10x mooie ontwikkelingen voor de vegan beweging

Er zijn echt ontzettende veel positieve zaken gaande in vega(n)land! In dit blog lees je tien belangrijke ontwikkelingen op een rij.

Lees meer

Reclames voor vlees versus vleesvervangers

Infographic: Michelle Wighman 

Gemiddeld wordt 40% van het reclamebudget van Nederlandse supermarktketens ingezet voor reclames met vlees erin. Voor vleesvervangerswordt slechts 1,5% van de reclamebudgetten ingezet. Dit blijkt uit onderzoek dat voor ons is gedaan door media-registratiebureau Adfact in het kader van onze campagne 'Een onsje minder vleesreclame alstublieft'

Lees meer

Waarom geven veganisten om consumptiedieren?

Toen ik negen jaar geleden voor het eerst 'even geen vlees' at, deed ik dat voor het milieu: voor de tropische bossen die gekapt worden voor veevoer en later ook voor het klimaat. Ik las in die tijd het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer. Toen pas werd ik me bewust van de grootste slachtoffers van ons eetpatroon.

Lees meer

Schuldgevoelvrij vlees is plantaardig

RTL Nieuws prijst kip aan als ‘schuldgevoel vrij’. Dat is best wel misleidend! Waarom? Dat lees je hier. 

Lees meer

De Nierstichting vs Unox: een ongelijke strijd

De Nierstichting wil de 1,7 miljoen Nederlanders die rondlopen met nierschade op weg helpen naar een gezonder eetpatroon. Unox helpt ons ondertussen sneller op weg naar onze 'eindbestemming'. Nierschade kan je leven namelijk aanzienlijk verkorten. Helaas is de boodschap van Unox veel sterker aanwezig dan de urgente oproep van de Nierstichting. 

Lees meer

Wat ik eet op een dag: 100% plantaardig!

Een kijkje in wat ik eet op een doorsnee dag: 100% plantaardig, groenten, fruit, granen, hummus, pindakaas. Gezond genieten, daar hou ik van!!

Lees meer

Supermarktketens begrijpen de boodschap... half!

Veel supermarktketens zetten januari en februari op initiatief van het Nationaal Actieplan Groente en Fruit in het teken van 'vers en gezond'. Dat is supergoed, want dit is een belangrijk deel van de voedselrichtlijn die sinds 2015 geldt: 'meer plantaardig, minder dierlijk'. De uitvoering van de tweede helft van deze richtlijn laat echter nog op zich wachten... 

Lees meer

Dit is waarom vleeseters niet geven om de dieren die ze eten

Kreeften reageren hetzelfde als wij op pijn. Maar toch stelt NRC Checkt dat we op basis hiervan niet kunnen beoordelen of kreeften pijn voelen, omdat je er volgens hen 'nooit achter komt hoe kreeften pijn beleven'.... 

Ik was sprakeloos. Kon NRC Checkt deze stelling niet tenminste beoordelen als grotendeels waar? Hoe kon hun onderzoek leiden tot zo'n apathische conclusie? 

Lees meer

Oproep aan Lidl: neem vegan producten vast op in assortiment

Lidl is -bij mijn weten- dé supermarkt die vega(n) producten het meest actief promoot. Ok, ze promoten vlees ook enorm veel en dat is een slechte zaak, maar die vegan producten, yeah! Alleen is de vegan feestvreugde helaas vaak van korte duur... 

Lees meer

3x waarom we vleesreclames beter kunnen verbieden

De Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving en zelfs de Verenigde Naties zeggen dat we minder vlees moeten eten voor de gezondheid en het milieu. Ook ons vorige kabinet sprak tijdens de Voedseltop begin 2017 de ambitie uit om de Nederlandse voedselvoorziening de duurzaamste en gezondste te maken in de wereld. Maar hoe wordt dit in de praktijk gebracht? 

Lees meer

Succes: Aldi mag scharrelkip niet 'verantwoord' noemen

Veel vegan minded mensen werden een beetje chagrijnig van de 'verantwoord en voordelig' reclamecampagne van Aldi. Boven het vlees prijkte namelijk een groene V met blaadjes, wat lijkt op het vegan keurmerk. Ik diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie, waarbij ik ook pleitte dat scharrelkip niet 'verantwoord' te noemen is.  

Lees meer

22x goed nieuws voor de vegan beweging

Fijn nieuws om 2017 mee af te sluiten en 2018 mee in te gaan! 

Lees meer

Jumbo maakt gedurfde infomercial over relatie mens-dier

'Ren dieren, ren', moet Jumbo gedacht hebben bij het maken van de nieuwste commercial die deze feestmaand op tv te zien was.

Lees meer

Succes: Koopeenkoe mag vlees niet 'duurzaam' noemen

Koopeenkoe neemt een loopje met de waarheid door hun vlees als 'duurzaam' aan te prijzen. De Reclame Code Commissie was het met ons eens en heeft geoordeeld dat het bedrijf op oneerlijke wijze reclame maakt door haar vlees duurzaam te noemen.

Lees meer

Alliantie van duurzame denkers start petitie voor stop op vleesreclame

AMSTERDAM, 12 december 2017 - Een alliantie van duurzame denkers lanceert vandaag een petitie voor een stop op vleesreclame. Vleesconsumptie staat de laatste jaren sterk ter discussie, gegeven de impact op klimaat, milieu, biodiversiteit en volksgezondheid, maar effectieve beleidsmaatregelen die vleesconsumptie beperken, blijven uit. Omdat reclame invloed heeft op ons consumptiepatroon roept de alliantie, onder de naam ‘Onsje minder vleesreclame alstublieft’ consumenten op om de petitie te ondertekenen. De alliantie ziet teven kansen voor het behalen van klimaatdoelen en het preventieakkoord van het nieuwe kabinet.

Lees meer

Zo makkelijk en leuk is vegan gourmetten

Vroegah, toen ik nog in Sinterklaas geloofde enzo was het bij ons standaard gourmetten met de feestdagen. Dat vond ik zo fantastisch. Al die verschillende bakjes en bordjes op tafel en dan telkens je gourmetpannetje vullen, wachten, beetje de chef kok uithangen, combi's maken en smullen maar. Alleen toen deden we dan met vlees, maar, we hebben onze levens gebeterd. Tijd voor gourmetten op z'n vegans dus! Wat zet je op tafel? 

Lees meer

Oproep aan Milieudefensie: stop met zuivel 'duurzaam' noemen

Vandaag kreeg ik een persbericht van de Jumbo toegestuurd: "Jumbo eerste supermarkt met alleen maar duurzame melk". Het ging hier niet om plantaardige melk, maar om koemelk. Melk van een dier dat evenveel broeikasgassen uitstoot als een benzineauto. Terwijl klimaatverandering het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengt.

Lees meer

Respect voor vegan dierenactivisten

Is er iets veranderd in hoe wij naar dierenactivisten kijken? Ik denk van wel! 

Lees meer

NutritionFacts komt naar Nederland, help je mee?

De Amerikaanse stichting NutritionFacts.org inspireerde honderdduizenden mensen om 100% plantaardig/vegan te gaan eten. Nu komt het initiatief naar Nederland. Help je mee om dit mogelijk te maken? 

Lees meer

24x goed nieuws voor de vegan beweging

Er was weer veel, heel veel vegan nieuws. Echt, het is bijna niet bij te benen. Maar ik doe toch een poging voor je. Pak er een vegan snack bij en geniet van deze flinke dosis positiviteit! 

Lees meer

Koopeenkoe.nl liegt over 'duurzaam' vlees

Op m'n Facebook verscheen op 24 oktober 2017 een reclame van koopeenkoe.nl met de tekst: “Eet voortaan duurzaam vlees direct van de boer. Nu tijdelijk 10% introductiekorting.”

Ik diende maar gelijk een klacht in bij de Reclame Code Commissie, want het is nogal misleidend om rundvlees duurzaam te noemen. De aard van dit product is in feite zeer milieubelastend en van grote negatieve invloed op het klimaat.

Lees meer

In 2016 hebben we niet minder vlees gegeten, maar 2017 wordt een ander verhaal

Bijkbaar hebben 'we' in 2016 iets meer vlees gegeten dan in 2015. Maar fuck it, 2016 hebben we achter ons gelaten. En in 2017 was het elke maand raak! Dus de cijfers van volgend jaar gaan er waarschijnlijk heel anders uitzien. 

Lees meer

Waarom het zo episch is dat Jumbo nu het huismerk 'Veggie Chef' heeft

Hopelijk volgen meer supermarkten het voorbeeld van de Jumbo in de strijd om de aandacht van de groeiende groep flexi's en vega(n)s! In de tussentijd zeg ik: Hallo Jumbo! 

Lees meer

Hoe lossen we honger in de wereld op?

Zaterdag 14 oktober was het Wereld Voedsel Dag. Een moment om stil te staan bij wat er op ons bord ligt en bij het feit dat er 840 miljoen mensen in deze wereld honger lijden.

Lees meer

Reclame Code Commissie: veganisten beledigen in reclames mag!

"Ik kan er met m'n hoofd niet bij", dat heb ik vandaag wel een stuk of dertig keer gezegd geloof ik. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft bevestigd dat de Remia reclamecampagne waarin groente-etende mannen te kakken worden gezet geoorloofd is. De essentie was en blijft "het is maar een grapje". Ik kan er nog steeds met m'n hoofd niet bij.

Lees meer

Vegan in vier stappen

Vegan worden is eigenlijk supermakkelijk. Probeer het zelf met deze vier stappen. 

Lees meer

Mijn ervaring als vegan VIP bij Albert Heijn

Ik plaats regelmatig food foto's op Instagram - niet omdat ik dat nou zo ontzettend leuk vind, maar om te demonstreren hoeveel lekkers je kan eten als vegan. Hoewel ik geen echte food fotograaf ben, krijg ik stiekem wel trek van dit Instagram account. Albert Heijn was blijkbaar wel onder de indruk en nodigde mij en andere Insta-foodies bloggers dan ook uit voor een VIP dagje om de mensen en producten achter de AH wat beter te leren kennen. Wat ze alleen niet van tevoren wisten was dat ik VIP zelf opvat als: 'Vegan & Irritating Person'. Haha nee hoor, maar ik heb zeker wel wat leuke gesprekken gehad over (het hoe en waarom van) veganisme. 

Lees meer

37x goed nieuws voor de vegan beweging

Het goede vega nieuws is bijna niet bij te benen! Toch doe ik een poging voor je. Veel leesplezier!

Lees meer

Veganisme uitgelegd in 10 memes

Deze memes laten kort en op luchtige wijze de geboorte van een veganist zien. Enjoy! 

Lees meer

6x hoe je jouw woonplaats vegan-friendly maakt!

Ben jij jaloers op de vegan hoofdsteden van de wereld? Moet jij de trein of auto pakken voor de lekkerste vegan opties en ben je dat onderhand wel zat? Wil je dat jouw gemeente een vegan baas wordt? Stroop dan je mouwen op en ga aan de slag met (een van) deze tips! 

Lees meer

'Terror Jaap' goes vegan? - interview!

Ik was vroeger verslaafd aan de Gouden Kooi. Toen ik drie maanden wegging naar Hawaii was ik ook enorm verdrietig dat ik het niet meer zou kunnen volgen (maar Hawaii was gelukkig ook wel leuk :P). Nu is de Gouden Kooi weer op m'n pad gekomen op een manier die ik nooit voorzien had. Of nou ja, een van de oud-bewoners: winnaar Jaap! Hij eet voor het grootste deel plantaardig. Ik ben inmiddels zelf ook al een paar jaar vegan en ik wilde hem graag interviewen. Hoewel hij geen interviews meer geeft, wilde hij toch mijn vragen beantwoorden welke hij stuk voor stuk uitvoerig en genuanceerd (en een tikje cynisch hier en daar) beantwoordde. Hier lees je deel 1 van dit interessante gesprek!

Lees meer

7x ei vervangen met een lekker en beter alternatief

Nu veel eieren giftig blijken te zijn, durf je het misschien niet meer aan om ze te eten. In dit blog zie je hoe je ei op smakelijke wijze kan vervangen. 

Lees meer

National Geographic: platform voor dierenbeulen

Het is een gemiste kans dat deze tv-zenders dieren continu afbeelden als dingen, wilde beesten die overmeesterd moeten worden - monsters zelfs, tools om te survivelen of eigendomsvoorwerpen die simpelweg even gerepareerd moeten worden. En het is bovendien een schande dat de jacht op een zeldzame diersoort -de blauwvintonijn- wordt verheerlijkt.

Lees meer

Help jij ons werk mogelijk te maken? Doe dan een donatie of word donateur van stichting Even Geen Vlees:


Deel 'De Telegraaf doet hypocriet over vlees' op Facebook en/of Twitter:

Hoi! Ik ben Armanda, oprichtster van stichting Even Geen Vlees. Wij willen graag meer reclame voor de plantaardige leefstijl, omwille van de dieren, volksgezondheid, het milieu en een betere voedselverdeling.

Op dit blog lees je wat mij zoal opvalt en bezighoudt. Leuk dat je meeleest en natuurlijk leuk als je af en toe eens een blog deelt. Groetjes en veel leesplezier!

Volg me ook op Facebook, Twitter en/of Instagram!Deel 'Verbied vleesreclames, en wel zo snel mogelijk' op Facebook en/of Twitter: